Sohvanvaltaajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sohvanvaltaajat
The Royle Family
Tyyli tilannekomedia
Kestoaika 28 min (18 jaksoa)
45 min (kaksi jaksoa)
60 min (kolme jaksoa)
Luoja(t) Caroline Aherne
Craig Cash
Pääosissa Ricky Tomlinson
Sue Johnston
Caroline Aherne
Ralf Little
Craig Cash
Liz Smith
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko BBC, Suomessa Yle TV1
Esitetty 1998 – 2000 (erikoisjaksot vuosina 2006, 2008, 2009 ja 2010)
Jaksoja 24
Aiheesta muualla
IMDb

Sohvanvaltaajat (The Royle Family) on Granada Televisionin tuottama ja BBC:n esittämä brittiläinen tilannekomediasarja. Sarjaa esitettiin alun perin kolme kautta vuosina 19982000. Kuusi vuotta sarjan päättymisen jälkeen tehtiin erikoisjakso Saban kuningatar (The Queen of Sheba), joka ensiesitettiin lokakuussa 2006. Myöhemmin on tehty vielä erikoisjaksot Uusi sohva (The New Sofa), joka ensiesitettiin joulukuussa 2008, The Golden Egg Cup, joka ensiesitettiin joulukuussa 2009, ja Joe's Crackers, joka ensiesitettiin joulukuussa 2010. Nämä jaksot ja kausien kaksi ja kolme päätteeksi esitetyt joulun erikoisjaksot mukaan lukien sarjaa on tehty yhteensä 24 jaksoa. Sarjaa käsikirjoittivat pääasiassa Caroline Aherne ja Craig Cash, jotka myös näyttelivät sarjassa.

Sohvanvaltaajien kaikkien jaksojen tapahtumapaikkana on Roylen perheen koti. Kamera ei kuvaa lainkaan tapahtumia perheen kodin ulkopuolella paitsi vuosien 2006, 2008 ja 2009 erikoisjaksoissa. Perheen jäsenet eivät tee sarjassa juuri muuta kuin katsovat televisiota, naljailevat toisilleen, syövät, juovat tai tupakoivat. Sarja on kuvattu yhdellä kameralla 16 mm:n filmille eikä sarjassa ole studioyleisöä eikä naururaitaa.

Vuonna 2000 Britannian elokuvainstituutti (British Film Institute, BFI) järjesti alan ammattilaisten keskuudessa äänestyksen sadasta kaikkien aikojen parhaasta brittiläisestä televisio-ohjelmasta. Sohvanvaltaajat sijoittui listalla sijalle 31. BBC:n kyselyssä parhaasta brittiläisestä tilannekomediasta, joka toteutettiin vuonna 2004 puhelin-, tekstiviesti ja internet-äänestyksenä, sarja sijoittui yhdeksänneksitoista.

Sarjan tunnuskappale on Oasis-yhtyeen "Half the World Away", joka on julkaistu yhtyeen singlen Whatever B-puolella ja kokoelma-albumeilla The Masterplan ja Stop the Clocks.

Henkilöhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sohvanvaltaajat keskittyy työväenluokkaisen, Englannin Manchesterissä asuvan Roylen perheen elämään. Perheen isä Jim (Ricky Tomlinson) on joutunut työttömäksi jo vuosia ennen sarjan tapahtumien alkua. Hän on luonteeltaan laiska ja äkkipikainen. Jim päättää lauseensa usein sanoihin "my arse", josta muodostui sarjan tunnetuin lentävä lause. Jimin vaimo Barbara (Sue Johnston) työskentelee osa-aikaisesti paikallisessa leipomossa. Hän hoitaa selvästi suuremman osan perheen kotitöistä kuin miehensä ja sovittelee usein muiden perheen jäsenten välisiä riitoja.

Denise Best (o.s. Royle, esittäjä Caroline Aherne) on Jimin ja Barbaran neuroottinen tytär. Hössöttävänä, ahneena ja laiskana esitetty Denise on työtön ja hän viettää aikaansa useimmin kotisohvalla television ääressä tai paikallisessa The Feathers -pubissa. Denisellä on puoliso Dave (Craig Cash), jonka kanssa hän menee naimisiin sarjan ensimmäisellä kaudella. Sarjan toisella kaudella Denise ja Dave saavat pojan, joka nimetään Davidiksi isänsä mukaan. Vuoden 2006 erikoisjaksossa Denise odottaa perheelle toista lasta.

Jimin ja Barbaran nuorempi lapsi on Antony Royle (Ralf Little). Hänellä on vaikeuksia pitää puoliaan ja Antony joutuukin usein muiden perheen jäsenten komenneltavaksi. Sarjan aikana hän tapaa rikkaan Emma Kavanagh'n (Sheridan Smith), jonka kanssa hän alkaa seurustella. Sarjan kolmannen kauden aikana Emma alkaa odottaa heille yhteistä lasta. Erikoisjaksossa The Queen of Sheba heidän poikansa Lewis on muutaman vuoden ikäinen ja paljastuu, että Antony ja Emma eivät ole enää yhdessä.

Perheeseen kuuluu myös Barbaran äiti Norma Speakman (Liz Smith). Norma ja hänen vävynsä Jim eivät pidä toisistaan ja näyttävät tämän avoimesti. Hän asuu toisella puolella kaupunkia, mutta vuoden 2006 erikoisjaksossa hän asuu Roylen perheen kotona, jossa vanhuudenheikosta isoäidistä pidetään huolta. Jakson loppupuolella hänet löydetään tajuttomana ja viedään sairaalaan. Hän kuolee jakson lopussa.

Mary ja Joe Carroll (Doreen Keogh ja Peter Martin) ovat Roylen perheen naapureita. Mary on hyvin eloisa persoona ja näin täysi vastakohta Joelle, joka on useimmiten hiljainen ja tylsänpuoleinen. Heillä on yksi lapsi, Cheryl (Jessica Stevenson), joka on Denisen ystävä. Pullea Cheryl on jatkuvasti erilaisilla laihdutuskuureilla, joissa hän kuitenkin aina epäonnistuu.

Sarjan muita nähtäviä vakihahmoja ovat Antonyn paras ystävä Darren Sinclair-Jones (Andrew Whyment) ja Jimin paras ystävä Twiggy (Geoffrey Hughes). Lisäksi sarjassa on joitakin hahmoja, jotka mainitaan usein nimeltä, mutta joita ei näytetä sarjan aikana, kuten Daven vanhemmat ja Beverly Macca, Daven entinen tyttöystävä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]