Snæfellsnes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Snæfellsnes on niemimaa Borgarfjörðurin länsipuolella Länsi-Islannissa.

Niemimaata on sanottu Islanniksi pienoiskoossa, sillä siellä on paljon kansallisia nähtävyyksiä, kuten tulivuori Snæfellsjökull, jota pidetään yhtenä Islannin vertauskuvista. Tulivuori on Jules Vernen teoksen Matka maan keskipisteeseen tapahtumapaikka.[1] Se on islantilaisten Lohilaaksolaisten saagan tapahtumapaikkoja ja saagan mukaan varjaagien heimon ensimmäisen länsinorjalaisen jäsenen Bolli Bollasson syntymäpaikka. Muita historiallisia henkilöitä, jotka saagan mukaan ovat syntyneet alueella, ovat Guðrún Ósvífursdóttir, Bolli Þorleiksson ja Snorri Goði.

Snæfellsjökull
Arnarstapi on Snæfellsnes

Snæfellsnesin pohjoisrannikolla on kalastajakyliä ja pieniä kaupunkeja, kuten Rif, Ólafsvík, Grundarfjörður, Stykkishólmur ja Búðardalur.

Lähellä Hellissanduria on Länsi-Euroopan korkein rakennelma Hellissandurin radiomasto.[2]

Snaefellsnesin yhteisö on saanut Green Globe -sertifikaatin neljäntenä maailmassa. Yhteisö sitoutui Green Globen ohjelmaan 2003. Sertifikaatti myönnettiin kesäkuussa 2008.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Focus on Nature viitattu 27.5.2009
  2. 1,350 ft Loran Tower Is Europe's Tallest Structure Fishing-boating.com. Arkistoitu 24.11.2005. Viitattu 27.5.2009. (englanniksi)
  3. "Green Globe International, Inc. Congratulates Iceland's Snaefellsnes Peninsula for Achieving Green Globe Community Certification" 11.6.2008 cnn.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Snæfellsnes.