Skorpioni I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Skorpioni I oli ensimmäinen kahdesta Ylä-Egyptin hallitsijasta Naqada III -kulttuurin aikana, Egyptin protodynastisella kaudella. Hänen nimensä saattaa viitata skorpionijumalatar Serketiin – tosin Serketin kultti yleistyi vasta Egyptin vanhan valtakunnan aikana, minkä vuoksi Skorpioni I:n nimen on uskottu tulevan muualta.

Skorpioni I oli yksi muinaisen Egyptin ensimmäisistä hallitsijoista ja mahdollisesti Ylä-Egyptin ensimmäinen todellinen kuningas. Hänen uskotaan eläneen Thinisin kaupungissa 100–200 vuotta ennen tunnetumpaa Skorpioni II:ta, joka hallitsi Hierakonpoliin eli Nekhenin kaupungista käsin.

Hauta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skorpioni I:lle kuuluva hauta on löytynyt kuninkaan hautausmaalta Abydoksesta, jonne thiniittikauden kuninkaat haudattiin.[1] Hauta tunnetaan arkeologisissa piireissä, koska sieltä on löytynyt mahdollisia todisteita muinaisesta viinin käytöstä. Tutkiessaan hautaa arkeologit löysivät kymmeniä muualta tuotuja keraamisia ruukkuja, joiden sisältämä keltainen aines vastaa koostumukseltaan viiniä ja on peräisin noin vuodelta 3150 eaa. Ruukuissa oli myös jäämiä yrteistä, pihkasta ja muista luontaisista aineksista. Haudasta löydettiin myös viinirypäleiden siemeniä, kuoria ja hedelmälihaa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Secrets of Egypt, Channel 5 TV program 2/8, "Scorpion King," 20 November 2008.
  2. Kaufman, Marc. "Ancient winemaking operation unearthed", January 11, 2011. 
  3. Scorpion King's Wines--Egypt's Oldest--Spiked With Meds news.nationalgeographic.com.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Scorpion I