Skorpioni II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skorpioni II:n kohokuvio nuijan päässä, Ashmolean museo

Skorpioni II (muinaisegyptiksi ehkä Selk tai Weha[1]), joka tunnetaan myös nimellä skorpionikuningas, hallitsi Egyptissä arviolta 3100-luvulla eaa.

Egyptologit ovat erimielisiä Skorpioni II:n nimestä ja arvonimestä. Kuninkaan nimen yhteydessä esiintyvä skorpionifetissi on yleinen myöhemmin ilmaantuneessa jumalatar Serketin kultissa. Egyptologit ja kielitieteilijät, kuten L. D. Morenz, H. Beinlich, Toby Wilkinson ja Jan Assmann ovat huomauttaneet, että Serketin palvonta alkoi kuitenkin vasta vanhan valtakunnan loppuvaiheessa. Heidän mukaansa protodynastisen ajan skorpionifetissiä ei voida siten yhdistää Serketiin.[2]

Historiallinen kuva

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skorpioni II:n henkilöllisyydestä ja elinajasta on useita teorioita. Jotkut egyptologit, kuten Bernadette Menu,[3] väittävät, että koska Egyptin ensimmäisen dynastian kuninkaat käyttivät ilmeisesti useita nimiä, Skorpioni II oli itse asiassa Narmerina tunnettu kuningas. He väittävät myös, että Skorpioni II:lle kuuluneen nuijan päässä on samankaltaisia koristeita kuin kuuluisammassa Narmerin nuijassa.

Skorpioni II:n aikaan Egypti oli jaettu useisiin pieniin valtakuntiin, jotka taistelivat toisiaan vastaan. Erään teorian mukaan kuningas Narmer olikin ehkä eri henkilö, joka voitti Ka:n ja Skorpioni II:n valtakunnat ja yhdisti ensimmäisen kerran koko Egyptin.

  1. Hannig, Rainer (2006). Großes Handwörterbuch Ägyptisch-Deutsch: (2800–950 v. Chr.): die Sprache der Pharaonen. Kulturgeschichte der antiken Welt (in German). 64. Mainz: Philip von Zabern. ISBN 978-3-80-531771-9.
  2. Ludwig David Morenz: Bild-Buchstaben und symbolische Zeichen: Die Herausbildung der Schrift der hohen Kultur Altägyptens. (= Orbis Biblicus et Orientalis, vol. 205). Fribourg 2004, ISBN 3-7278-1486-1, p.151–154.
  3. Menu, Bernadette (1996). "Enseignes et porte-étendarts". Bulletin de l'Institut Français d'Archéologie Orientale (in French). Cairo: Institut Français d'Archéologie Orientale. 96: 339–342.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Scorpion II