Siveysvyö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siveysvyö

Siveysvyö oli etenkin varhaisella uudella ajalla käytetty raudasta tai nahasta valmistettu laite, joka suunniteltiin vaimon uskollisuuden tai nuoren naisen neitsyyden varmistamiseksi.[1][2]

Rakenne ja käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siveysvyö oli yleensä metallinen vyötärön ympäri ja haarojen välistä kulkeva vanne, jossa oli pienet, usein teräväreunaiset reiät ulostamista ja virtsaamista varten.[3] Vaikka paremmissa malleissa saattoi olla pehmusteita, oli siveysvyötä epämukava käyttää.

Vuosisatoja toistetun myytin mukaan varhaiskeskiajan ristiretkeläisten vaimot pakotettiin käyttämään siveysvöitä heidän miestensä poissa ollessa. Tosiasiassa vöiden käyttö oli keskiajalla harvinaista ja niitä hankittiin ilmeisesti lähinnä kuriositeetteina matkoilta. Ensimmäiset tunnetut siveysvyöt ovat 1400-luvun Italiasta.[2] Joidenkin aiemmin museoissa esillä olleiden siveysvöiden autenttisuus on kyseenalaistettu.

Nykyään siveysvyötä muistuttavaa laitetta voidaan käyttää seksileluna.

  1. Clarence J. Mann ja Klaus Götz: Borderless business: managing the far-flung enterprise, s. 77. Greenwood Publishing Group, 2006. ISBN 9780275991470. (englanniksi)
  2. a b Tieteen kuvalehti Historia 3/2014, s.12
  3. Siveysvyö keskiajalla (C2) 28.10.2010. Helsingin Sanomat. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]