Sisäsoutu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäsoutu, joka tunnetaan myös ergometrisoutuna, on harjoittelumuoto ja kilpaurheilulaji, jossa käytetään soutulaitetta jäljittelemään vesillä tapahtuvaa soudun liikettä. Sisäsoutu on yksi neljästä Suomen melonta- ja soutuliiton alaisista kilpasoutulajeista[1] ja yksi kolmesta Kansainvälisen soutuliiton (World Rowing) virallisista arvokisalajeista[2]. Sisäsoutu on saavuttanut suosiota erityisesti soutajien keskuudessa talvikuukausina tai sellaisina aikoina, jolloin vesillä soudun mahdollisuus on rajoitettu esimerkiksi kylmän sään tai jään vuoksi. Saavutettavuutensa ansiosta se lienee myös selvästi maailman harrastetuin soutulaji muun muassa kuntosaliharjoittelijoiden keskuudessa.

Soutulaitteet ja tekniikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäsoudussa käytetään erityisiä soutulaitteita, jotka simuloivat vesillä soudun liikettä. Tyypillisesti soutulaitteessa on liukuva penkki, kädensija ja vastusmekanismi. Soutaja istuu penkillä ja vetää kädensijaa kohti itseään, matkien samalla soutuliikettä. Vastusmekanismi voi olla ilmapohjainen, vesipohjainen tai magneettinen, ja se määrittää vastuksen, jonka soutaja tuntee vedossa.

Soutulaitteet voivat seurata ja näyttää soutajan suorituskyvyn mittareita, kuten etenemisnopeutta, voimantuottoa, sykettä ja kuljettua matkaa. Tämä tarjoaa tarkkaa tietoa harjoituksen intensiteetistä ja mahdollistaa suorituskyvyn seurannan ajan myötä. Tarkan mittaamisen ja vakioitavien olosuhteiden ansiosta sisäsoutu on myös kilpasoutajien käytetyin testilaite ja fyysisen suorituskyvyn mittari.

Arvokilpailuissa käytetty virallinen sisäsoutulaite on Concept2, joka löytyy myös useimmilta kuntosaleilta.[3]

Kilpaurheiluna

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka sisäsoutu alkoi pääasiassa harjoittelumuotona, siitä on tullut myös kilpaurheilulaji. Maailmanlaajuisesti järjestetään sisäsoutukilpailuja eri matkoilla ja ikäryhmissä. Yksi tunnetuimmista kilpailuista on lajin maailmanmestaruuskilpailut, World Rowing Indoor Championships (WRICH), joka kokoaa sisäsoutijat yhteen kilpailemaan eri matkoilla ja luokissa. Lajissa käydään vuosittain myös viralliset EM-kilpailut.

Perinteinen kilpailumatka sisäsoudussa on 2000 m, joka on on peräisin ratasoudusta (olympialuokkien soutu), missä siinäkin kilpailaan arvokisoissa 2000 metrin matkalla. Nykyään sisäsoutukilpailut voivat vaihdella lyhyistä sprinttimatkoista, kuten 500 metristä, pitkäkestoisiin matkoihin, kuten maratoniin.

Hyödyt ja haasteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäsoutu tarjoaa useita etuja, kuten mahdollisuuden harjoitella missä tahansa säässä, tarkka seuranta suorituskyvystä sekä monipuoliset harjoitusmahdollisuudet eri matkoilla ja intensiteeteillä. Lisäksi sisäsoutu mahdollistaa soututekniikan hienosäädön ilman ulkoisten tekijöiden vaikutusta.

Kuitenkin sisäsoutu voi olla myös fyysisesti ja henkisesti vaativa laji. Pitkäkestoiset harjoitukset soutulaitteella voivat olla haastavia sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja kilpailutilanteissa on tavoiteltava korkeaa intensiteettiä.

Sisäsoutu Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestyneitä suomalaisia sisäsoutajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen menestynein sisäsoutaja on Takon Soutajien Joel Naukkarinen, joka on voittanut lajissa useita arvokisamitaleita eri matkoilla ja rikkonut useita Suomen ja maailmanennätyksiä. Tunnettu suomalainen sisäsoutaja on myös Takon Soutajia edustava Klaus Geiger, jonka hallussa on yhä useita Suomen ennätyksiä. Geiger voitti urallaan Bostonissa lajin silloisissa epävirallisissa MM-kilpailussa maailmanmestaruuden vuonna 1997 silloisella Suomen ennätysajalla 5:46,6 ja Suomen mestaruuden historialliset 19 kertaa peräkkäin vuosina 1994-2012.[4]

Suomen ennätykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallista kirjaa sisäsoudun Suomen ennätyksistä pitää yllä Suomen melonta- ja soutuliitto.[5]

  1. Sisäsoutu – Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry melontajasoutuliitto.fi. Viitattu 30.8.2023.
  2. World Rowing - Indoor Rowing World Rowing. Viitattu 30.8.2023. (englanniksi)
  3. World Rowing - Indoor Rowing World Rowing. Viitattu 30.8.2023. (englanniksi)
  4. Ari-Pekka Piiparinen- Memetic Solutions: Sisäsoutu Podium Gym Solutions Oy. Viitattu 30.8.2023.
  5. Sisäsoudun ennätykset (SE-tulokset) – Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry melontajasoutuliitto.fi. Viitattu 30.8.2023.