Sisäpyöräily

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäpyöräily on siihen suunnitellulla kuntopyörällä harrastettava kuntoilulaji. Sisäpyöräilystä käytetään usein nimitystä Spinning®, joka on Mad Dogg Athletics Inc:n rekisteröimä tavaramerkki. Konsepti on esitelty vuonna 1987 ja toimii yli 80 maassa yli 16 000 salilla. Konseptin kehittäjä on Jonathan Goldberg, joka tunnetaan alalla nimellä Johnny G. Spinningin on väitetty olevan tunnetuin tuotemerkki sekä tuotekonsepti liikuntakeskusalalla.lähde?

Sisäpyöräilytunteja voi tarjota mikä tahansa liikuntakeskus, jolla on lajiin soveltuvat pyörät. Spinning-tunteja voivat tarjota ainoastaan lisensioidut salit sekä koulutetut ohjaajat. Spinning-koulutuksessa ja -tunneilla käytetään Star Trac V-Bike sekä Johnny G. Spinner Elite ja Spinner Pro -pyöriä. Johnny G kouluttaa spinningohjaajia ympäri maailman.

Sisäpyöräilyyn käytettävä pyörä muistuttaa tavallista kuntopyörää. Pyörässä on ainoastaan yksi pyörä, vauhtipyörä, jonka vastusta muuttamalla saadaan aikaan haluttu polkunopeus ja vastus vauhtipyörän pyörimiseen. Vastusta lisäämällä tai vähentämällä sekä polkimien pyöritysnopeutta vaihtelemalla kontrolloidaan harjoitteen rasittavuutta. Suurin osa pyöristä on suoravetoisia, eli polkimet ovat suoraan yhteydessä vauhtipyörään joko ketjun tai hihnan välityksellä. Tällöin polkimet pyörivät samaa nopeutta vauhtipyörän kanssa. On myös olemassa sisäpyöräilyssä käytettäviä pyöriä, jotka eivät ole suoravetoisia, vaan polkimet voi pysäyttää ilman, että vauhtipyörä pitää pysäyttää. Markkinoilta löytyy myös pyöriä, joilla voidaan polkea vedessä, esimerkiksi uima-altaassa. Tällöin lajin nimi on hydrospinning. X-Bike-pyörissä ohjaustanko liikkuu sivusuunnassa, jonka tarkoitus on jäljitellä maastopyörän ominaisuuksia.

Sisäpyöräily on pääsääntöisesti cardioharjoite, joko aerobinen tai anaerobinen tai molempia, riippuen tuntiprofiilista ja tavoitteista. Lihasrasitus kohdistuu hengitys- ja verenkiertoelimien lisäksi pääsääntöisesti alavartalon lihaksiin, mutta varsinkin X-Bike-tunneilla saatetaan tehdä myös ylävartaloon kohdistuvia lihaskuntoliikkeitä.

Hydrospinning

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydrospinning on kehittynyt spinningistä, ja siinä pyöräillään vedessä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]