Simon Lelic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simon Lelic (s. 1976, Brighton) on englantilainen kirjailija. Lelic on opiskellut Exeterin yliopistossa historiaa ja valmistumisensa jälkeen myös journalismia. Kirjailijan uransa ohella hän työskentelee yksityisyrittäjänä. Lelic on naimisissa ja hänellä on kolme lasta, kaksi poikaa ja tytär.

Yksityisyrittäjyyden ohessa Lelic ryhtyi kirjoittamaan. Kirjoittamista hän kuvailee hauskaksi ja hyödyttömäksi, mutta toisaalta tärkeäksi ja hyödylliseksi. Lelicin teosten päähenkilö joutuu usein yksin kohtaamaan yhteisön häneen kohdistamat paineet. Lopputulos ei usinkaan lohdullinen.

Vuonna 2011 Leliciltä ilmestyi suomennettuna hänen esikoisteoksensa Katkeamispiste (Rupture, suom. Terhi Kuusisto). Teos kertoo ahdistavasta ryhmäytymisestä, henkisestä ja ruumiillisesta kiusaamisesta ja kuinka se päättyy lopulta traagisesti. Teos kuvaa kuinka passiiviset sivustakatsojat mahdollistavat kiusaamisen ja kuinka ongelmien aiheuttajaksi valitaan syntipukki. Teos on lohduton: tarinan lopussa ongelmille ei löydy ratkaisua.

Seuraava teos, Laitos (The Facility, suom. Terhi Kuusisto) kertoo viranomaisten aiheuttamasta painajaisesta. Tavallinen mies, hammaslääkäri Arthur Priestley, joutuu ilman mitään syystä turvallisuusviranomaisten pidättämäksi. Teos antaa lohduttoman kuvan tavallisen kansalaisen mahdollisuuksista puolustaa oikeuksiaan valtion turvallisuuskoneistoa vastaan.

Uusimmassa teoksessaan Tuomiossa päähenkilönä on asianajaja joka asuu nimettömäksi jäävässä pikkukaupungissa. Kaupungissa tapahtuu koko yhteisöä kuohuttava murha ja päähenkilö ottaa murhaajan puolustettavakseen. Yhteisö kohdistaa vihansa asianajajaan ja hänen perheeseensä.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rupture (2010) suom. Katkeamispiste
  • The Facility (2011) suom. Laitos
  • The Child Who (2012) suom. Tuomio

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.