Siimakrotit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siimakrotit
Gigantactis-suvun laji
Gigantactis-suvun laji
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Siimakrotit
Gigantactinidae
Boulenger, 1904
Suvut
  • Gigantactis
  • Rhynchactis
Katso myös

  Siimakrotit Wikispeciesissä
  Siimakrotit Commonsissa

Siimakrotit (Gigantactinidae) on krottikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista lämpimistä ja lauhkeista meristä syvistä vesistä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siimakrottien heimoon kuuluu kaksi sukua ja 20–22 lajia, muun muassa siimakrotti (Gigantactis macronema). Heimon lajien naaraat poikkeavat kooltaan huomattavasti koiraista. Naaraat voivat saavuttaa 40 cm:n pituuden, kun koiraat jäävät korkeintaan 2,2 cm pitkiksi. Siimakrottinaaraiden ruumis on pitkulainen ja selkäevän ruoto on pidentynyt siimamaiseksi ja sen päässä on valoa tuottava elin. Tämän ruodon pituus voi olla jopa nelinkertainen kalan ruumiinpituuteen verrattuna. Aikuisilta kaloilta puuttuu vatsaevät. Siimakrottilajien silmät ovat pienet ja suu sekä hampaat kookkaat. Aikuiset koiraat kiinnittyvät naaraaseen, mutta niistä ei tule naaraiden loisia. Väriltään siimakrotit ovat tumman punaruskeita tai mustia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siimakrotteja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Pohjoisimpana niitä on tavattu Grönlannin läheisyydestä. Heimon kalat elävät tyypillisesti 1 000–2 500 metrin syvyydessä yleensä yksittäin. Ne houkuttelevat valoelimellään saaliseläimiä ja mahdollisesti uivat pää alaspäin saalistaessaan.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Gigantactinidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 21.10.2012. (englanniksi)
  2. a b Family Gigantactinidae (PDF) FAO. Viitattu 21.10.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Theodore W. Pietsch: Gigantactinidae Tree of Life web project. Viitattu 21.10.2012. (englanniksi)
  4. David J. Randall, Anthony P. Farrell: Deep-sea fishes, s. 66. Academic Press, 1997. ISBN 9780123504401. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.10.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.