Siimaevät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siimaevät
Kuru (Polydactylus sexfilis)
Kuru (Polydactylus sexfilis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Siimaevät
Polynemidae
Rafinesque, 1815
Suvut
 • Eleutheronema
 • Filimanus
 • Galeoides
 • Leptomelanosoma
 • Parapolynemus
 • Pentanemus
 • Polydactylus
 • Polynemus
Katso myös

  Siimaevät Wikispeciesissä
  Siimaevät Commonsissa

Siimaevät eli vanhemmalta nimeltään rihmaevät (Polynemidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan lämpimistä meristä sekä eräitä lajeja myös makeista vesistä.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siimaevien heimoon kuuluu kahdeksan sukua ja lähteestä riippuen 33–41 lajia. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkulaisia ja heimon suurin laji jättisiimaevä (Eleutheronema tetradactylum) voi saavuttaa 180 cm:n pituuden. Lajien selkein tuntomerkki on kaksiosainen rintaevä. Ylempi osa on kiinni kiduskannessa, mutta alempi osa koostuu useasta pitkästä siimamaisesta ruodosta. Selkäeviä siimaevillä on kaksi ja ne ovat melko kaukana toisistaan. Selkäevistä etumainen on piikikäs. Pyrstöevä on kaloilla selkeästi haarautunut. Siimaevien suomut ovat pienikokoiset ja kalat ovat väritykseltään tyypillisesti hopeanharmaita tai ruskehtavia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siimaevälajeja tavataan trooppisista ja subtrooppisista vesistä Atlantin, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Osa lajeista elää murtovesissä ja eräät Polynemus-suvun lajit makeavetisissä joissa. Kalat elävät hiekka- tai mutapohjilla yleensä alle 150 metrin syvyydessä. Kalojen ravinto koostuu äyriäisistä ja pienemmistä kaloista, Filimanus-suvun lajit syövät planktonia. Siimaevien rintaevien rihmamainen osa toimii tuntoelimenä, jota ne käyttävät ravinnonetsintään mutapohjista. Heimon lajit liikkuvat usein parvina. Siimaevät ovat tärkeitä ruokakaloja trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ja kalastettuihin lajeihin kuuluvat muun muassa kuningassiimaevä (Pentanemus quinquarius) ja suurisiimaevä (Polydactylus quadrifilis).[1][2][3]

 1. a b Family Polynemidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 4.2.2012. (englanniksi)
 2. a b Hiroyuki Motomura: Family Polynemidae Rafinesque 1815 Annotated Checklist of Fishes. 2004. California Academy of Sciences. Viitattu 4.2.2012. (englanniksi)
 3. a b Hiroyuki Motomura: Threadfins of the world (family Polynemidae), s. 1–9. FAO, 2004. ISBN 978-9251051283. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 4.2.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.