Siima (kalastus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onkivavan rakenne. Siimaa osoittaa numero kaksi.

Siima on ongen, virvelin tai muun vastaavan vavan ja koukun tai uistimen yhdistävä lankamainen osa.

Siima voi olla muovista valmistettu monofiilisiima tai mikrokuidusta punomalla tai fuusioimalla valmistettu monikuitusiima. Erilaisilla valmistusmateriaaleilla ja rakenteilla pyritään säätelemään muun muassa siiman lujuus-, notkeus- ja jousto-ominaisuuksia. Monofiilisiima venyy pituudestaan jopa kymmeniä prosentteja ennen katkeamista, monikuitusiima puolestaan venyy vain muutaman prosentin verran. Siima, jossa on suuri vetolujuus, on useimmiten paksua eivätkä solmut kestä siinä hyvin.

Siiman paksuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopivan paksuista siimaa valittaessa täytyy ottaa huomioon sekä pyydettävä kala, että käytettävät onkimisvälineet. Siiman paksuuden ja koukun koon tulee olla sopusoinnussa toisiinsa. Myös onkipaikka vaikuttaa valittavan siiman paksuuteen. Jos ongitaan kasvillisuuden ja pohjaoksien seasta, kannattaa käyttää vahvempaa siimaa.

Kala saattaa tarkastella syöttiä jonkin aikaa. Tällöin on melko tärkeää ettei siima ole väärän värinen. Onkisiimoja on monen värisiä. Värittömän siiman lisäksi on olemassa muiden muassa vihreitä, sinisiä ja jopa itsevalaisevia siimoja. Sellaisesta on hyötyä jos kalastetaan hämärässä. Tosin tällöin voidaan kysyä näkeekö kala sen.

  • Aulio, Olli: Onkijan kirja/Onkisiima

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]