Sidelista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sidelista on huonekaluteollisuudessa yleisesti käytetty rungon komponentti. Yleisintä sidelistojen käyttö on keittiörunkojen valmistajilla. Sidelistan tarkoituksena on pitää runkoa jäykkänä. Jos runko on kasattu tehtaalla, niin sidelista voi toimia myös tilapäisenä tukena vähentäessä kuljetusvaurioita. Suomessa on tapana kiinnittää keittiörungot seinään ruuveilla sidelistan läpi.

Sidelista rungon osana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisesti sidelista yhdistää rungon molemmat sivut, mutta erikoisrungoissa voi olla muitakin ratkaisuja. Yksinkertainen runko muodostuu kahdesta sivusta, alapohjasta, yläpohjasta, taustasta ja sidelistasta. Sidelistan pituus riippuu rungon leveydestä. Tavallisessa rungossa on yhdestä kolmeen sidelistaan.

Sidelista komponenttina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidelistan tavanomaisin materiaali on koivuvaneri, joka ensin sahataan pitkiksi soiroiksi. Sidelistat kalvoitetaan ja tapitetaan. Yleensä sidelistan päädyssä on kaksi liimattua puutappia. Sidelista voi olla joko kokonaan ympärikalvoitettu tai vain osittain niin, että yksi puoli on peitetty osittain. Riippuen keittiökalusteiden valmistajasta sidelista voi olla kalvoltaan aina yksivärinen tai vaihdella rungon värin mukana. Sidelistoja voi kalvoittaa myös erilaisilla puukuviokalvoilla, joiden materiaalina on yleensä PP tai PVC.

Suomessa toimii sidelistojen valmistukseen erikoistuneita pajoja.