Shoshenk I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shoshenk I hieroglyfein
syntymänimi
<
M17Y5
N35
N36
M8
M8
N35
N29
>
Shoshenk
valtaistuinnimi
<
N5S1L1U19
N35
N5
>
Hedjkheperre Setepenre

Shoshenk I, Shoshenq I, Sesonq I tai Sesonk I on meshweshien libyalaisesta heimosta tullut Egyptin faarao. Hän hallitsi kolmannella välikaudella vuosina 943–922 eaa. ja kuului 22. dynastiaan. Shoshenk oli mahtavan meshweshijohtaja Nimlot A:n ja Tentshepeh A:n poika. Nimlot A:n isä oli myös nimeltään Shoshenk. Ennen faaraoksi nousemistaan Shoshenk toimi Egyptin armeijan päällikkönä ja faarao Psusennes II:n pääneuvonantajana.[1]

Monien egyptologien mielestä Shoshenk I vastaa Raamatussa mainittua Siisakia (Suusak).

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shoshenkilla oli kaksi vaimoa Patareshnes ja Karomama A. Hänellä oli ainakin kolme poikaa, Osorkon I, josta tuli seuraava faarao, sekä Iuput A ja Nimlot B. Hänestä tuli myös Psusennes II:n tyttären Maatkaren appi.

Auringonpimennys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että Shoshenk I:n 17. hallitusvuotena olisi tapahtunut auringonpimennys.[2] Muinaisessa Egyptissä tätä pidettiin viestinä jumalilta. Koska nykyinen kronologia ei löydä tätä pimennystä, jotkut ovat ehdottaneet vuonna 932 eaa. tapahtunutta pimennystä tähän kohtaan. Tämän auringonpimennyksen ajankohdasta ei tiettävästi ole tutkijoilla virallista näkökulmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Psusennes II
Egyptin faarao
22. dynastia
Seuraaja:
Osorkon I
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.