Shoah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shoah
Ohjaaja Claude Lanzmann
Käsikirjoittaja Claude Lanzmann
Tuottaja Claude Lanzmann
Kuvaaja Dominique Chapius
William Lubtchansky
Leikkaaja Ziva Postec
Anna Ruiz
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Les Films Aleph
Ranskan kulttuuriministeriö
Ensi-ilta 1985
Kesto 566 min
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Shoah on ranskalaisen Claude Lanzmannin lähes kymmentuntinen holokaustia käsittelevä dokumenttielokuva vuodelta 1985.

Lanzmann kuvasi Shoahin materiaalin vuosina 1976–1981 matkoillaan Puolaan ja muihin Euroopan maihin, valmisteltuaan elokuvaa ja tutkittuaan holokaustia sitä ennen kolmisen vuotta. Noin yhdeksän ja puoli tuntia kestävässä elokuvassa holokausti esitetään ilman arkistomateriaalia ja musiikkia. Siinä on vain puolalaisia maisemia sekä juutalaisten, saksalaisten ja puolalaisten haastatteluja editoituna noin 250 tunnin raakamateriaalista.[1] Siitä huolimatta Shoahia pidetään elokuvahistorian tärkeimpänä juutalaisten tuhoa käsittelevänä dokumenttina, monikerroksisena ja vähitellen tehojaan kasvattavana. Toisaalta monet pitävät sitä myös piinaavan hitaana, pelkistä puhuvista päistä koostuvana tallenteena.[2]

Suomessa Shoah on esitetty ainakin elokuva-arkiston elokuvateatteri Orionissa lauantaina ja sunnuntaina marraskuussa 1987[3] sekä Yle TV2 -kanavalla neljässä osassa elokuussa 1994[2].

Claude Lanzmann sai elokuvasta vuonna 1986 kunnia-Césarin[1]. Elokuva palkittiin myös Bafta-palkintogaalassa ja Berliinin elokuvajuhlilla, joissa se sai Caligari- ja Fipresci-palkinnon. Elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa se keräsi kymmenkunta muutakin palkintoa. The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Claude Lanzmann, Director of 'Shoah,' Dies at Age 92 NYTimes.com. 5.7.2018. The New York Times Company. Viitattu 5.7.2018. (englanniksi)
  2. a b Immonen, Petri: ”Kukaan ei voi käsittää.” Shoah on piinallisen tarkka dokumentti keskitysleireistä. Helsingin Sanomat, 17.8.1994, s. 51. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Immonen, Petri: Dokumentti juutalaisten tuhosta Orionissa. Helsingin Sanomat, 28.11.1987, s. 27. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  4. The Best 1,000 Movies Ever Made. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.