Shiman sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shiman sairaala
島病院
Hypocenter-Hiroshima-1.jpg
Osoite 1 Chome-5-25 Otemachi Naka Ward, Hiroshima
Sijainti Japani Hiroshiman prefektuuri, Japani
Koordinaatit 34°23′41″N, 132°27′17″E
Rakennustyyppi Sairaala
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Shiman sairaala (jap. 島病院, Shima byōin) on japanilaisessa kaupungissa, Hiroshimassa sijainnut yksityissairaala. Sairaalan johtajana toimi sen omistaja ja perustaja tohtori Kaoru Shima. Sairaala oli toimintatyypiltään kirurginen sekä sisäelimien sairauksiin erikoistunut, ja siinä tehtiin leikkausoperaatioita. Toisen maailmansodan loppuvaiheissa alkoi Shiman sairaala kärsiä pahasta materiaalivajeesta. Hoitotarvikkeita sekä lääkeaineita alkoi olla yhä vaikeampaa saada toimitettua.

Erotukseksi mainittakoon, että niin kutsuttuna Atomisairaalana nimitettiin Hiroshimassa olevaa Punaisen Ristin sairaalaa. Se säilyi pommitustuhoista toimintakykyisenä. Punaisen Ristin sairaala erikoistui myöhemmin säteilyvammojen hoidossa.[1]

Sairaalan historiallinen merkitys korustui siinä, että se oli "Little Boy" -nimisen atomipommin osumakohta ja kaiken hävityksen keskipiste eli hyposentrumi. Pommi pudotettiin Enola Gay -nimisestä B-29 pommituskoneesta 6. elokuuta 1945 ja sen tähtäyspisteenä oli ollut sairaalasta 300 metrin päässä sijainnut Aioin silta. Sairaala tuhoutui niin täydellisesti, ettei siitä jäänyt juurikaan mitään jäljelle: esimerkiksi sen sisääntulon yhteydessä olleet kiviset pilarit olivat kokonaan sulaneet. Kaikki siinä olleet henkilöt kuolivat, niin potilaat kuin hoitohenkilökuntakin. Lisäksi uhreissa oli potilaitten omaisia, jotka olivat tulleet tarjoamaan hoidettaville aamupalaa. Japanilaisen käytännön mukaan: läheiset huolehtivat hoidossa olevalle tämän tarvitseman ruokahuollon, eikä sairaalan taholta kuten muun muassa länsimaissa.

Tohtori Shima oli itse potilaskäynnillä pommituksen aikaan muualla. Hän oli Hiroshiman lähistöllä maaseudulla, tarpeeksi etäällä atomipommin räjähdysvaikutuksista. Näin ollen Shima selvisi ydinräjähdyksestä loukkaantumatta, eikä esimerkiksi ollut niin kutsuttu hibakusha. Sodan jälkeen Shiman sairaala toimi edelleen, täydellisesti uudelleenrakennettuna.

6. elokuuta 1945 tehdyn atomipommihyökkäyksen muistolaatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Silvennoinen, Martti: Sydämenlyöntejä jälkeen Hirošiman. Julkaisija: Kirjapaja, Helsinki, 1973. ISBN 951-621-070-8. (s. 11-21)
  • Gordon Thomas & Max Morgan Witts: Enola Gay – Pommikone Hiroshiman yllä. Wsoy, 1981. Suom. Antti Nuuttila.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silvennoinen s. 16-20

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]