Shiatsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shiatsu eli šiatsu[1] on kehonkäsittelymuoto, joka perustuu kiinalaisen akupainannan perinteeseen. Shiatsu on kehitetty noin 1000 vuotta sitten.

Dosentti Jukka Martion mukaan shiatsua voidaan pitää yhtenä akupainannan muotona, tosin shiatsussa käsittely on laaja-alaisempaa.[2]

Periaatteet ja käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shiatsu on kokonaisvaltainen kehonhoitomuoto, joka perustuu kehon väitetyillä energiakanavilla eli meridiaaneilla sijaitsevien akupunktiopisteiden, tsubojen, paineluun. Hoidossa meridiaanien akupisteet käydään läpi muun muassa peukaloilla, polvilla, kyynärpäillä, rystysillä tai jalkaterillä painellen. Lisäksi hoito sisältää hierontaa, venyttelyjä ja heilutteluja. Asiakas makaa futon-patjalla hoidon ajan.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shiatsun manuaaliset tekniikat ovat paljon vanhempia kuin muut tekniikat, kuten osteopatia, ja sen harjoittajat väittävät olevansa vanhin manipulaatiohoitokoulutuksen systemaattisesti aloittanut ammattikunta. Shiatsu-tekniikat vaihtelevat pehmeistä (esim. kädelläparantaminen ja sively) koviin (kiropraktiset tekniikat ja nikamien paikoilleen asettaminen).lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shiatsu on vanhin fyysinen terapiamuoto, josta on olemassa kirjoitettua tekstiä.lähde? Tähän muistiin merkittyyn menetelmään kiinnitettiin huomiota lähes 3 000 vuotta sitten Keski-Kiinassa. Silloin sitä kutsuttiin nimellä Tien-An. Tämä tapahtui Keltaisen keisarin dynastian aikana 500 eaa. Varhainen muistiinmerkintä osuu samalle ajalle kuin ensimmäinen maininta akupunktiosta, joka on peräisin Kiinan pohjoisosasta. Molemmista tuli olennainen osa kiinalaista lääketiedettä ääreishermostoa koskevien samansuuntaisten teorioiden vuoksi 500-luvulla jaa.

Kun Tien-An esiteltiin japanilaisille, se sai nimen shiatsu.lähde? Shiatsun tunnetuksi tekemiseen vaikuttivat etenkin Michio Kushi, Shizuto Masunaga, Saul Goodman ja Tokujiro Namikoshi, joka länsimaisti shiatsuopetuksen. Kirjaimellisesti sana ”shiatsu” tarkoittaa peukalolla painamista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • William Schultz: Shiatsu (Karisto)
  • John Lewis: Opi Shiatsua (Tammi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. šiatsu Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.10.2021.
  2. Jukka Martio: Akupunktuuri, akupainanta, shiatsu, vyöhyketerapia, kuppaus 27.11.2007. Terveyskirjasto: Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 23.4.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]