Shiatsu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Shiatsu on uskomushoitoihin kuuluva japanilainen hierontamenetelmä, joka perustuu kiinalaisen akupainannan perinteeseen. Shiatsu on kehitetty noin 1000 vuotta sitten. Sen tunnetuksi tekemiseen vaikuttivat etenkin Michio Kushi, Shizuto Masunaga, Saul Goodman ja Tokujiro Namikoshi, joka länsimaisti shiatsuopetuksen. Dosentti Jukka Martion mukaan shiatsua voidaan pitää yhtenä akupainannan muotona, tosin käsittely on laaja-alaisempaa.[1]

Shiatsu on kokonaisvaltainen kehonhoitomuoto, joka perustuu kehon väitetyillä energiakanavilla eli meridiaaneilla sijaitsevien akupunktiopisteiden, tsubojen paineluun. Hoidossa meridiaanien akupisteet käydään läpi muun muassa peukaloilla, polvilla, kyynärpäillä, rystysillä tai jalkaterillä painellen. Asiakas makaa futon-patjalla hoidon ajan.

Shiatsu on vanhin fyysinen terapiamuoto, josta on olemassa kirjoitettua tekstiä.lähde? Tähän muistiin merkittyyn menetelmään kiinnitettiin huomiota lähes kolme tuhatta vuotta sitten Keski-Kiinassa. Silloin sitä kutsuttiin Tien-An -nimellä. Tämä tapahtui Keltaisen keisarin dynastian aikana 500 eaa. Varhainen muistiinmerkintä osuu samalle ajalle kuin ensimmäinen maininta akupunktuurista, joka on peräisin Kiinan Pohjoisosasta. Molemmista tuli olennainen osa kiinalaista lääketiedettä ääreishermostoa koskevien samansuuntaisten teorioiden vuoksi. 500-luvulla jaa. Tien-An esiteltiin japanilaisille ja se sai nimen shiatsu.lähde?

Shiatsun manuaaliset tekniikat ovat paljon vanhempia kuin muut tekniikat kuten osteopatia, jotka väittävät olevansa vanhin manipulaatiohoitokoulutuksen systemaattisesti aloittanut ammattikunta. Shiatsu-tekniikat vaihtelevat pehmeistä (esim. kädelläparantaminen ja sively) koviin (kiropraktiset tekniikat ja nikamien paikoilleen asettaminen).lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • William Schultz: Shiatsu (Karisto)
  • John Lewis: Opi Shiatsua (Tammi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jukka Martio: Akupunktuuri, akupainanta, shiatsu, vyöhyketerapia, kuppaus 27.11.2007. Terveyskirjasto: Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 23.4.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]