Shanghai World Financial Center

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shanghai World Financial Center vuonna 2017

Shanghai World Financial Center on pilvenpiirtäjä Shanghaissa Kiinan kansantasavallassa. Se on 492 metriä korkea. Pilvenpiirtäjässä on toimistotiloja, hotellihuoneita, kokoustiloja, ostoskeskus ja näköalatasanteita. Rakennus saavutti lopullisen korkeutensa 14. syyskuuta 2007.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilvenpiirtäjän näkyvin osa on usean kerroksen kokoinen, puolisuunnikkaan muotoinen yläkerroksissa oleva aukko, jonka tarkoituksena on päästää lohikäärmeet vuorille ilman, että ne törmäävät rakennukseen, mikä on viittaus kiinalaisten vanhoihin uskomuksiin. Alkuperäisessä suunnitelmassa aukko oli pyöreä, mutta Shanghain asukkaat protestoivat sitä, koska heidän mielestään se muistutti liikaa Japanin lipun punaista aurinkoa. Puolisuunnikas oli myös halvempi ja helpompi toteutettava rakennuttajille kuin ympyrä.

Rakennus on 492 metriä korkea ja kerroksia on 101. Sadannessa kerroksessa on näköalatasanne. Alkuperäisen suunnitelman mukaan rakennuksesta piti tulla 510-metrinen ja sen piti viedä korkeimman rakennuksen titteli Taipei 101 -pilvenpiirtäjältä, mutta rakennustöiden alettua ilmoitettiin, ettei niin korkeaa rakennusta saa tehdä. Valmiissa rakennuksessa on 377 300 neliömetriä pinta-alaa, 63 hissiä ja 33 liukuportaikkoa. Sisällä on myös autohissi, jolla pääsee ylös näköalatasanteen alapuolelle.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. elokuuta 2007 rakennuksen hissikuilussa syttyi tulipalo, josta savu levisi nopeasti ulos. Palo saatiin kuitenkin sammutettua ilman henkilövahinkoja ja rakennustöitä jatkettiin jo seuraavana päivänä.lähde?