Shan shui

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Varhainen kevät", Guo Xi (noin 1020 – 1090 AD)
Gao Kegong (1248–1310)
Shen Zhou, 1467
Wang Hui, 1679

Shan shui (kiin. 山水, "vuoristo-vesi") on kiinalainen maalaustyyli. Teokset yleensä esittävät luonnonmaisemia ja ne on tehty musteella ja siveltimellä. Tyypillisiä kohteita ovat vuoret, joet ja vesiputoukset.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyli kehittyi 400-luvulla Liu-Song-dynastian aikana. Myöhemmin maalaustyyli tuli tunnetuksi muun muassa Zhang Zeduanin töiden kautta. Useimmat teokset kuvasivat vuoria, joita Kiinassa pidettiin pyhinä paikkoina, sillä ne olivat kuolemattomien asuinpaikkoja ja täten lähellä taivasta. Filosofinen kiinnostus luontoon tai naturalismin myyttiset vaikutteet voivat osaltaan olla vaikuttaneet tyylin suosioon. Shan shui -tyylissä, kuten useissa kiinalaisissa maalaustyyleissä, on nähtävissä selkeitä viittauksia taolaisuuteen.

Käsitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat shan shui -tyylin määritelmät olettavat tyylin sisältävän kaikki antiikin Kiinassa tehdyt vuoria ja vesiä kuvaavat maalaukset. Nykyajan kiinalaiset taiteilijat kuitenkin katsovat, että ainoastaan vuoria ja tiettyjä sääntöjä noudattavat vesiä kuvaavat teokset ovat shan shui -tyylin mukaisia. Tyylin teoksissa taiteilija ei pyri toistamaan luonnossa näkemäänsä maisemaa vaan kuvaamaan mitä he ovat ajatelleet luonnosta. Oleellista ei ole, muistuttavatko teoksen värit ja muodot todellista maisemaa.

Kompositio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shan shui -tyylin maalauksissa on hyvin tiukat säännöt tasapainolle, kompositiolle ja muodolle. Kaikissa maalauksissa tulisi olla kolme osaa:

Polku – polut eivät koskaan ole suoria vaan ne kiemurtelevat kuten puro tai joki. Tämän avulla maisemaan saadaan syvyyttä. Polku voi olla joki tai kävelypolku tai auringon matka taivaan halki vuorten poikki. Tarkoituksena on pyrkiä toistaa luonnon omia muotoja.

Kynnys – polun tulisi johtaa kynnykselle. Kynnyksen tarkoitus on ympäröidä katsoja ja toivottaa tämä tervetulleeksi. Kynnys voi olla vuori tai maassa oleva varjo. Tarkoituksena on, että vuori tai sen raja on aina selkeästi kuvattu.

Sydän – sydän on maalauksen keskipiste ja kaikkien elementtien tulisi johtaa sitä kohti. Sydän määrittää maalauksen tarkoituksen. Tarkoituksena on, että maalauksella on yksi keskipiste ja kaikki maalauksen luonnolliset viivat johtavat keskipistettä kohden.

Elementit ja värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shan shui -tyylin maalaukset noudattavat kiinalaista viiden elementit-mallia. Kullakin ilmansuunnalla on oma värinsä ja elementtinsä.

Suunta Elementti Väri
Itä Puu Vihreä
Etelä Tuli Punainen
Koillinen / lounas Maa Ruskea tai keltainen
Länsi / luode Metalli Valkoinen tai kulta
Pohjoinen Vesi Sininen tai musta


Elementtien väliset positiiviset vuorovaikutukset ovat:

  • Puu synnyttää tulta
  • Tuli synnyttää maata
  • Maa synnyttää metallia
  • Metalli synnyttää vettä
  • Vesi synnyttää puuta

Elementtejä, jotka reagoivat toisiinsa positiivisesti, pitäisi käyttää yhdessä. Esimerkiksi vesi täydentää sekä metallia että puuta, joten maalauksessa voidaan yhdistää sininen ja vihreä tai sininen ja valkoinen. Maan ja tulen välillä on positiivinen vuorovaikutus joten maalaus voi yhdistää keltaista ja punaista.

Negatiivisia vuorovaikutuksia ovat:

  • Puu rikkoo maata
  • Maa estää veden
  • Vesi sammuttaa tulen
  • Tuli sulattaa metallin
  • Metalli leikkaa puuta

Elementtejä, joiden välillä on negatiivinen vuorovaikutus, ei tulisi koskaan käyttää yhdessä. Esimerkiksi tuli ei reagoi positiivisesti veden tai metallin kanssa joten maalauksessa ei ikinä yhdistetä punaista ja sinistä ja punaista ja valkoista.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shan shui