Shambo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shambo oli kuusivuotias friisiläinen sonni, joka eli hindujen Skanda Valen temppelissä lähellä Llanpumsaintia Walesissä.

Shambolla todettiin eläinlääkärin tarkastuksessa ihokokeessa 27. huhtikuuta 2007 eläintuberkuloosi, jonka jälkeen Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) määräsi eläimen teurastettavaksi. Määräystä seurasi kolmikuukautinen oikeustaistelu, mukaan lukien vetoomus hallintotuomioistuimeen, joka julisti päätöksen mitättömäksi sillä perusteella, että se rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9. artiklaa. Walesin kansalliskokouksen hallitus vetosi kuitenkin päätöksestä ja vetoomustuomioistuin määräsi 23. heinäkuuta 2007 eläimen teurastuksen lailliseksi.

Temppelin edustajien mukaan ihokokeella tehty tuberkuloosidiagnoosi ei ole riittävän tarkka ja Shamboa tutkineen eläinlääkärin mukaan sillä ei ollut oireita. Walesin kansalliskokouksen raportin mukaan koe ilmaisee 99,9 %:n tarkkuudella altistuksen tuberkuloosinbakteerille ja diagnoosin voi varmistaa vain ruumiinavauksessa. Ihokokeen hyväksyvät Euroopan unioni ja World Organisation for Animal Health. Temppelin mukaan eläintä voisi hoitaa antibiooteilla ja se pyysi lupaan hoitoon, mutta Britanniassa ei ole hyväksytty yhtään antibioottivalmistetta eläintuberkuloosin hoitoon.

Temppelille ilmoitettiin eläimen viennistä pois torstaina 26. heinäkuuta 2007 kello 08:00. Eläinlääkärit saapuivat kello 8:50 poliisin kanssa, mutta munkit eivät päästäneet heitä sisään. Poliisit tulivat uudelleen paikalle oikeuden määräyksen kera kahdelta iltapäivällä ja sen jälkeen neljältä leikkuuvälineiden kanssa, joilla he pääsivät portista läpi ja poistivat paikalta protestoijat, joista osa oli tullut paikalle Uudesta-Seelannista ja Sveitsistä asti. Eläin saatiin kuljettua teurastajalle puoli kahdeksan aikaan illalla. Walesin kansalliskokouksen hallitus ilmoitti, että ruumiinavauksessa sonnissa oli löydetty tuberkuloosin merkkejä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shambo's lesions 'typical of TB' BBC. Viitattu 28.07.2007.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.