Senttimorgan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senttimorgan (tunnus cM) on perinnöllisyystieteessä käytetty yksikkö, joka mittaa kahden lokuksen välistä etäisyyttä tietyssä kromosomissa. Senttimorgan ei kuitenkaan ole etäisyyden fysikaalinen, DNA:n pituuteen suoraan verrannollinen mitta, vaan se kertoo lokusten välisen rekombinaation todennäköisyyden.

Kaksi samassa kromosomissa sijaitsevaa geeniä voi meioosissa tapahtuvan tekijäinvaihdon (crossing-over) takia erota toisistaan eri gameetteihin. Odotettujen tekijäinvaihtojen määrä voidaan arvioida (havaitun) rekombinaatiotaajuuden avulla.

Kaksi lokusta on 1 cM:n etäisyydellä toisistaan jos tekijäinvaihdon todennäköisyys niiden välillä on 1%. Toisin sanoen sadassa meioosissa tapahtuisi yksi tekijäinvaihto eli crossing-over.

Senttimorgan on geneettisissä karttayksikkö: kromosomikartoissa lokusten etäisyydet ilmoitetaan cM:eina. Ihmisen kromosomistossa 1 cM vastaa keskimäärin miljoonaa emäsparia. Eri kromosomialueilla rekombinaation todennäköisyys kuitenkin vaihtelee, ja siksi cM ei vastaa aina samaa fyysistä etäisyyttä.

Yksikkö on nimetty geneetikko Thomas Hunt Morganin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tirri R ym (2001) Biologian sanakirja. Otava.