Semur-en-Auxois

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autun
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Burgundi
Departementti: Côte-d’Or
Pinta-ala: 19,14 km²
Asukasluku: 4 261[1] (2006)
Asukastiheys: 222,6 as./km²
Kaupunginjohtaja: Michel Neugnot
2001–2008
Kotisivu: [1]
Linnoitus ja Notre-Dame Semur-en-Auxois’ssa

Semur-en-Auxois on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Burgundin alueella olevassa Côte-d'Orin departementissa.

Kaupunki sijaitsee Côte-d’Orin läntisessä osassa ja lähes Burgundin alueen keskustassa. Kaupunki on perustettu vaaleanpunaista graniittia olevalle tasanteelle ja kaupunki sijaitsee suurimmassa neljästä laaksomuodostelmasta, jotka muodostavat Auxois’n maantieteellisen alueen.

Semur-en-Auxois’n vaakuna

Alue on ikivanha asuinpaikka, paikallisen tarinan mukaan Semurin perusti kreikkalainen puolijumala Herakles paluumatkallaan Espanjasta.

Vuodelta 606 on ensimmäinen kirjallinen asiakirja kaupungista, kun Flavigny-sur-Ozerainin apottiluostari perustettiin ja tällöin Semurin nimi oli ”sene muro”, ja nämä vanhat muurit symboloivat hyvin kaupungin puolustuksellista luonnetta.

Kaupunki kehittyi vuosisatojen myötä ja aina siihen vaiheeseen saakka, että Burgundin herttua Robert II antoi sille vapaakaupungin oikeudet. Kuitenkin kaupunki menetti kaikki laajennuksensa 1300-luvun puolivälissä kun käytiin satavuotisen sodan ensimmäisiä vaiheita. Samalla päätettiin vahvistaa kaupungin luonnollisia linnoitusrakenteita tornein varustetulla ympärysmuurilla ja huomattavan suurella vartiotornilla, joka on suorassa yhteydessä sekä kaupunkiin että linnaan.

Aikakaudelle tyypillistä oli myös vilkas uskonnollinen elämä, jota harjoitettiin kahdessa seurakunnassa ja luostareissa, joiden kasvu ei aikakaudella keskeytynyt. Semur alueensa linnoituksena pysyi uskollisena Burgundin herttuoille ja jopa uhmasi kuninkaan valtaa 1400-luvulla, kun Satavuotinen sota oli entistä enemmän saanut sisällissodan piirteitä. Tästä asenteesta kaupunki sai maksaa kalliin hinnan, kun vuonna 1478 Ranskan kuninkaan Ludvig XI:n joukot valloittivat kaupungin.

Vuonna 1589 Semur koki viimeisen piirityksensä. Tämä tapahtui Katolisen liigan sodan aikana. Tällöin marsalkka de Tavennes valloitti kaupungin. Kuningas Henrik IV antoi määräyksen purkaa linnoitusrakenteet käskykirjeellään vuonna 1602. Kaupunki menetti näin puolustuksellisen luonteensa ja siitä tuli Auxois’n voutikunnan pääkaupunki.

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 6. elokuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]