Seksuaalikasvatus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Seksuaalikasvatus on kasvatus- ja luonnontieteellinen poikkitieteellinen tutkimuksen ja opetuksen ala, jossa opitaan havaitsemaan ja ymmärtämään seksuaalisuuteen ja ihmisen lisääntymiseen liittyviä asioita. Seksuaalikasvatusta tutkitaan monilla tieteenaloilla eri tavoin. Koulussa seksuaalikasvatus koskee monia oppiaineita: sitä on sisällytetty biologian opetukseen, mutta myös liikuntaan sisältyvän terveyskasvatuksen ja kotitalouteen kuuluneen perhekasvatuksen yhteydessä. Joissakin kouluissa kouluterveydenhoitaja tai ulkopuoliset vierailijat käyvät antamassa seksuaalikasvatusoppitunteja.[1]

Tyypillisiä seksuaalikasvatuksessa käsiteltäviä aiheita ovat murrosikä, kuukautiset, ehkäisy ja itsetyydytys.

Seksuaalikasvatus on ongelma voimakkaasti uskonnollisisissa piireissä. Yhdysvalloissa suositaan pidättyväisyysohjelmia, joissa ainoana keinona ehkäistä raskauksia ja sukupuolitauteja esitetään seksistä pidättäytyminen. Vastustajien mukaan tällaiset ohjelmat eivät jaa tietoa vaan pyrkivät vain edistämään kristillisiä konservatiivisia arvoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aigner, Gertrude & Centerwall, Erik: Lapset ja seksuaalisuus. (Barnens kärleksliv: Om kärlek, sexualitet och mötet med vuxenvärlden: En bok för föräldrar och personal inom barnomsorgen, 1983.) Suomennos: Sexpo -säätiön työryhmä. Helsinki: Kirjayhtymä, 1999. ISBN 951-26-4472-X.
  • Bildjuschkin, Katriina & Malmberg, Ari: Kerro meille seksistä: Nuoren seksuaalikasvatus. Helsinki: Tammi, 2000. ISBN 951-26-4532-7.
  • Bildjuschkin, Katriina & Ruuhilahti, Susanna: Seksiä vaatteet päällä. Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-26-5758-2.
  • Kallio, Maaret: Sopivasti ihana: Q & A tyttöjen seksuaalisuudesta ja seksistä. Helsinki: WSOY, 2012. ISBN 978-951-0-39295-9.