Seestin ilotuliteonnettomuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Onnettomuudessa tuhoutunut talo Koldingissa.

Seestin ilotuliteonnettomuus oli Seestin kaupunginosassa, Tanskan Koldingissa 3. marraskuuta 2004 tapahtunut onnettomuus. Onnettomuus sai alkunsa kaupunginosassa sijainneesta ilotulitetehtaasta, josta puolestaan tuho levisi myöhemmin ympäri kaupunkia. Koko onnettomuudessa loukkaantui yhteensä 24 ihmistä ja yhden ihmisen tiedetään menehtyneen. Onnettomuus aiheutti myös 2 000 ihmisen evakuoinnin ja kahdeksan pelastusajoneuvon tuhoutumisen.[1][2] Onnettomuuden seurauksena kaikki tehtaan vieressä asuneet ihmiset evakuoitiin, mutta muita kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa.[3]

Tietojen mukaan koko onnettomuudessa vaurioitui 355 taloa ja niistä 176 raunioitui asuinkelvottomaksi. Myöhemmin todettiin 2 107 talon vaurioituneen räjähdyksestä ja kaikkien vahinkojen korjaukseen sanottiin menevän 100 miljoonaa euroa. N.P Johnsensin ilotulitetehdas oli ennen tuhoutumistaan suurin ilotulitteiden maahantuoja Tanskassa, sen markkina-osuus oli 25 %. Ennen onnettomuutta tehtaan varastoon lastattiin 284 nettotonnia raketteja (jossa 300 nettotonnia oli suurin sallittu määrä).[2] Myöhemmin onnettomuuden sattuessa ensin luultiin että tehtaaseen olisi lastattu sallittua enemmän raketteja. Koko onnettomuus oli johtunut erehdyksestä, jossa yksi ilotulitelaatikoista oli pudonnut maahan joka syttyi ja joka puolestaan aiheutti muiden ilotulitteiden kanssa laajaan osaan kaupunkia iskeneen ilotulitesateen.

Lopulta erehdyksen aiheuttaneiden kahden työntekijän oli pitänyt juosta ulos varastosta. Kun palokunta saapui paikalle, he totesivat että tulen sammuttaminen aiheuttamatta lisää ongelmia oli mahdotonta ja sen jälkeen kun tulipalo aiheutti muidenkin ilotulitepakettien syttymisen, ne aiheuttivat entistä ankarempia räjähdyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Seestin ilotuliteonnettomuus.