Schaffhausen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schaffhausen
vaakuna
vaakuna
Schaffenhausenin sijainti
Schaffenhausenin sijainti
Valtio Sveitsi
Kantoni Schaffhausen
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 31.00 km²
Korkeus 403 m m
Väkiluku (2006) 33 531
 – Tiheys 1082 as./km²

Schaffhausen (saks. Schaffhausen, ransk. Schaffhouse, ital. Sciaffusa) on kaupunki pohjoisessa Sveitsissä. Se on Schaffhausenin kantonin pääkaupunki. Kaupungin asukasluku vuoden 2006 lopussa oli 33 341 ja se on kantoninsa väkirikkain kaupunki. Pinta-alaltaan se on 31 neliökilometrin suuruinen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schaffhausen oli keskiajalla kaupunkivaltio. Kirjallisten lähteiden mukaan kaupunki aloitti oman rahanlyönnin vuonna 1045. Myöhemmin kaupunki oli jonkin aikaa Habsburgien hallinnassa, mutta se sai taas itsenäisyyden vuonna 1415. Vuonna 1457 kaupungista tuli Zürichin liittolainen, ja vuonna 1501 siitä tuli Sveitsin konfederaation täysjäsen. Ensimmäinen rautatieyhteys Schaffhauseniin valmistui vuonna 1857.

Schaffhausenia ympäröi kolmelta suunnalta Saksa. Vuoden 1944 huhtikuun 1. päivänä kaupunki kärsi suuria vaurioita, kun Saksan ilmatilasta Sveitsin ilmatilaan päätyneet yhdysvaltalaispommikoneet pommittivat kaupunkia epähuomiossa. Yhdysvallat tarjosi välittömästi miljoona dollaria hyvitystä vaurioiden korjaamista varten.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Schaffhauseniin.