Caraval

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Scarlett Drangna)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caraval
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephanie Garber
Kieli englanti
Genre nuoret, fantasia
Kustantaja Flatiron Books
Julkaistu 2017–2019
Suomennos
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2018–2020
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Caraval on nuorille suunnattu fantasiakirjasarja, jonka on kirjoittanut yhdysvaltalainen Stephanie Garber. Sarjan kaikki kolme osaa julkaistiin vuosina 2017–2019 Flatiron Booksin kustantamina. Niistä monet nousivat kärkeen The New York Times -lehden myydyimpien kirjojen listalla ja saivat hyviä arvosteluja. Caraval kertoo kahdesta sisaruksesta, Donatella Drangnasta ja Scarlett Drangnasta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scarlett Dragna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scarlett Marie Dragna on Donatella Dragnan vanhempi sisarpuoli, Marcello Dragnan tytärpuoli, sekä Paloma Dragnan ja Langenneet tähden tytär. Kirjoitettuaan kirjeitä Legendille vuosia, hänet lopulta kutsutaan Caravaliin. Scarlett on kihloissa Julian Santosin kanssa, ja hän on Meridiaanin kuningatar.

Donatella Dragna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donatella Dragna, joka tunnetaan myös nimellä Tella, on Scarlett Dragnan sisarpuoli ja Marcello Dragnan ja Paloma Dragnan tytär. Hän seurustelee Legendin kanssa ja on Meridiaanin prinsessa.

Julian Santos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julian Bernardo Marrero Santos on Legendin veli ja Caravalin esiintyjä. Hän on kihloissa Scarlett Dragnan kanssa.

Legend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legend, oikealta nimeltään Dante Thiago Alejandro Marrero Santos on Caravalin mestari. Hänet esitellään ensimmäisen kerran, kun Scarlett Dragna alkaa kirjoittaa hänelle, jotta hän tulisi heidän saarelleen esiintymään sisarensa Donatellan syntymäpäivänä. Legend seurustelee Donatella Dragnan kanssa.

Jacks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacks, joka tunnetaan myös Herttaprinssinä on kohtalo ja Meridian valtakunnan entinen perillinen, sekä Donatella Dragnan entinen aviomies.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caraval[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scarlett Dragna haaveili lapsena osallistuvansa Caravaliin, taianomaiseen esitykseen, jota johtaa Mestari Legend. Hänen mummonsa Anna kertoi aina hänelle ja hänen nuoremmalle sisarelleen Tellalle (Donatella) tarinoita Caravalin lumoavasta maailmasta. Kuitenkin kun Scarlettin äiti Paloma jättää hänet ja Tellan kahdestaan heidän ​​isänsä, kuvernööri Marcello Dragnan kanssa, Scarlettin koko elämä muuttuu. Hänen isästään tulee manipuloiva ja väkivaltainen. Marcello näkee tyttärensä vain esineinä poliittisissa pyrkimyksissään. Koska kuvernööri Dragna hallitsee valloitettua saarta, Trisdaa, hän pyrkii laajentamaan valtaansa saamalla oikeutetusti muiden hallitsijoiden silmissä. Mikään kauppa tai tuotanto ei ole antanut Marcellolle tasa-arvoa muiden johtajien kanssa, joten hän kiinnittää huomionsa oikeudellisuuteen diplomatian avulla. Hän aikoo naittaa 17-vuotiaan tyttärensä Scarlettin kreivi Nicolas d’Arcyn kanssa. Scarlett ei tiedä sulhasensa henkilöllisyyttä, mutta sulhanen kirjoittaa tälle upeita kirjeitä ja lupaa viedä hänet ja hänen sisarensa pois heidän väkivaltaisen isänsä luota.

Tellalla on kuitenkin toinen suunnitelma mielessään. Hän kirjoittaa Mestari Legendille, ja ehdottaa omaa ideaansa, että hänet "kidnapattaisiin" seuraavassa pelissä ja että hän olisi pelin palkinto. Sillä tavoin Tella saisi autettua vastuun ja trauman rasittamaa vanhempaa siskoaan huomaamaan, että elämässä on muutakin kuin turvallisuus ja että jotkut asiat ovat riskin arvoisia.

Kun Scarlett saa vastauksen Legendiltä seitsemän vuoden epäonnistuneen kirjoittamisen jälkeen, hän on innoissaan, mutta tietää, ettei voi osallistua Caravaliin, koska hän on pian menossa naimisiin. Hänellä ei ole aavistustakaan, että Tella on keksinyt tämän koko tilanteen, eikä hän saa selville ennen kuin Caraval päättää, että se oli monimutkainen juoni. Scarlett kiiruhtaa etsimään Tellaa ja kertomaan Legendin vastauksesta, mutta kun hän törmää siskoonsa, Tella on pojan Julianin kanssa kellarissa. Tella ja Julian ovat suunnitelleet houkuttelevansa Scarlettin ulos, vievänsä hänet saarelle ja järjestävänsä sieppauksen, jotta kuvernööri Dragna ei suuttuisi heille. Kun Julian vie Tellan saarelle ilman Scarlettin suostumusta, Scarlettin on pakko lähteä hakemaan sisartaan. Kuitenkin peli vie Scarlettin kun mennessään, ja hän päättää jäädä peliin vain päiväksi, mikä tarkoittaa samaa kuin jäädä koko peliksi, kun Scarlettille selviää että sisko on kidnapattu.

Caraval tarjoaa kutsuvieraille kaksi vaihtoehtoa: osallistua tai katsella. Jos he osallistuvat, heidän on seurattava viiden vihjeen sarjaa löytääkseen Tellan, jonka Legend on kidnapannut. Se, joka löytää Tellan ensimmäisenä, saa toiveen. Toiveet ovat harvinaista taikuutta, joka voi toteuttaa minkä tahansa unelman, jos toivoja "haluaa jotain enemmän kuin mitään ja voi löytää vähän taikuutta auttamaan häntä".

Scarlett seuraa viiden vihjeen sarjaa, jotka johtavat hänet sisarensa luo. Peli ei ole täysin looginen, vaan pikemminkin rakennettu symbolien ja merkkien ympärille, kuten Scarlett tulkitsee niitä. Monet pelin näyttelijöistä auttavat ja haastavat häntä matkan varrella.

Osallistujat saavat ensimmäisen vihjeen, kun he tulevat peliin; se johtaa heidät hotelliinsa, La Serpiente de Cristaliin, josta he löytävät kirjekuoren, jossa on viesti siitä, kuinka Legend on kidnapannut Tellan, muut vihjeet, joita heidän on seurattava löytääkseen hänet, ja avaimen huoneeseen. Toinen vihje on Tellan huoneessa: kuvakortti linnasta, Castillo Maldito. Kolmas vihje maksaa Scarlettille tuskallisen totuuden hänen tunteistaan ​​Juliania kohtaan vastineeksi ennustajan neuvosta "Seuraa poikaa, jolla on musta sydän". Neljäs vihje saa Scarlettin juomaan maagisen siiderin, joka muuttaa hänen näkönsä mustavalkoiseksi, lukuun ottamatta vihjeitä, jotka hänen todella täytyy nähdä. Viides ja viimeinen vihje ”vaatii uskonloikan” aivan kirjaimellisesti, kun hänen täytyy hypätä pimeän reiän läpi, joka lopulta johtaa Tellan huoneeseen. Matkan varrella Scarlettin isä ja hänen sulhasensa jäljittävät hänet ja jahtaavat häntä koko pelin ajan. Scarlett saa ystäviä, jotka auttavat häntä, ja vihollisia, jotka haastavat hänet, kun hän yrittää löytää sisarensa.

Tapa, jolla Scarlett selvittää vihjeitä, on enemmän unenomaista ja fantastista kuin menetelmällistä ja loogista. Lopulta rakastuttuaan Julianiin ja nähtyään tämän kuoleman, hän löytää tiensä Tellan huoneeseen korkeassa tornissa tähtien keskellä. Hän saa tietää, että Tella on kihloissa Lord Daniel DeEnglin kanssa, joka on oikeasti näyttelijä Casper, joka näyttelee Legendia. Scarlett uskoo pelin olevan totta ja uskoo Tellan olevan vaikeuksissa, koska Legend on paha. Useiden dramaattisten tapahtumien jälkeen, joissa Scarlett työnnetään parvekkeen reunalle, sidotaan ja lopulta nousee isäänsä vastaan, Tella tappaa itsensä, hyppäämällä parvekkeelta.

Scarlettin rakkaus Tellaa kohtaan antaa hänelle kuitenkin mahdollisuuden esittää toiveen, jota kukaan muu (ei edes Legend) voi antaa hänelle, ja tämä toive herättää hänen sisarensa takaisin henkiin, aivan kuten Tella suunnitteli. Tella selittää suunnitelmansa pelastaa Scarlett ja pyytää anteeksi kaikkea sydänsurua, jota Scarlett kärsi matkallaan. Kaikki Legendin esiintyjät olivat Legendin taikuuden suojaamia, eli jos he kuolisivat pelin aikana, he heräisivät henkiin tapahtuman jälkeen. Tämä taika ei kuitenkaan suojellut Tellaa, koska hän ei ole esiintyjä. Hän tiesi, että Scarlettin rakkaus riitti palauttamaan hänet henkiin. Tella suostuttelee Scarlettin osallistumaan eksklusiivisiin jälkibileisiin näyttelijöiden kanssa, jotta Scarlett voi lopettaa Julianin kanssa.

Jälkibileissä Scarlett näkee Julianin todellisena itsensää, ei näyttelijänä. Vaikka muutamat asiat ovat muuttuneet, hänen isänsä aiheuttamat arvet pelin aikana ja hänen rakkautensa Scarlettia kohtaan pysyvät samoina. Scarlett, joka on muuttunut dramaattisesti romaanin alusta, antaa itsensä seurata sydäntään ja jahdata haluamaansa riskeistä huolimatta. Hän antaa Julianille uuden mahdollisuuden, vaikka hän salaili olevansa näyttelijä ja valehteli koko pelin ajan.

Scarlett nauttii suudelmasta Julianin kanssa vahvistaakseen heidän suhteensa pelin ulkopuolella, mutta Tella lentää kumppanilta toiselle tanssilattialla, joista yksi katoaa ja jättää lapun, jossa on painava kolikko Tellan taskuun. Tella on vain "Ystäväksi" allekirjoitetulle viestin kirjoittajalle velkaa, ja kirjoittaja aikoo periä velkansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]