Savalou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savalou
Kartta
Savalou

7°55′59″N, 1°58′01″E

Valtio Benin Benin
Departementti Collines
Maantiede
Maa-ala 2 674 km²
Aikavyöhyke +1
Väestö
Väkiluku (2013) 144 549
Väestötiheys 54 as./km²

{{URL|example.com|optional display text}}

Savalou (tai Savallou) on kaupunki Beninissä ja samannimisen piirikunnan pääkaupunki, joka sijaitsee maan eteläosassa Collinesin departementissa.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gari -säkkien myynti valtakunnallisen maantien varrella.

Savaloun piirikunta rajautuu Dassa-Zoumèn ja Glazouén piirikuntiin idässä, Djidjaan etelässä, Bantèen pohjoisessa ja Togon tasavaltaan lännessä. Sen pinta-ala on 2 674 km 2. Se on jaettu neljääntoista arrondissementtiin, joista neljä on kaupunkimaisia: Aga, Agbado, Attakè ja Ouessè.[1]

Savaloun piirikunta on kaupungistuneiden ja maaseutualueiden rajalla. Maissi ja cashew ovat viljelykasveja, joita käytetään, koska ekvatoriaalinen ilmasto on suhteellisen leuto.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2013 väestönlaskennassa piirikunnassa oli 144 549 asukasta.[2]

Savalloun alueen (Dahomeyn) päällikkö ja ryhmä alkuperäiskansaa.

Suurin etninen ryhmä on Mahit, jotka ovat sukua Foneille, ja Ifét, jotka ovat sukua Joruboille. Tämän ja muun arrodissementin väestön välillä on jännitettä, koska kaupungissa on paljon Maheja ja Foneja. Tämän livän vihamielisyyden juuret ovat orjakaupan ajassa, kun Abomeyn Fonit hyökkäsivät Collinesin alueelle myydäkseen siepattuja eurooppalaisille.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen peräkkäin hallinneet kuninkaat ovat peräisin Gbaguideista, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "mahtavaa johtajaa". Tämä nimi annettiin kruunauksen aikana ensimmäiselle kuninkaalle vuonna 1557, kun hän kesytti puhvelin, eläimen, joka symboloi raakaa julmuutta.

Kaupungin portilla, kuninkaan puiston keskellä on suuri terrakottapatsas. Kuningassuku liittyi Abomeyn kuninkaihin. Dynastia on edelleen olemassa: nykyinen kuningas on Gbaguidi Gandjègni Awoyo XIV.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkia ympäröi useita kukkuloita ja Savaloun vuoristoketju, Kpataba-Savaloun kaksoiskukkulat, Logozohèn Sègui-vuori, sekä Monkpa, vuoristoketju "Alokpasso" (eräs piirikunnan kunnista, joka ei ole kaukana Logozohèsta) on noin 2 km pitkä, osa Donmononson mäkeä johtaa Agbassan, Atalalikwen sekä Wallason ja Logboson kukkuloille (jossa on runsaasti punaisia apinoita) samasta alueesta kaakkoon.

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zounkonkanmen kylässä sijaitsee kuningas Ahoussou Sohan mausoleumi
  • Savaloun kuningaskunnan kuninkaallinen palatsi.

Museot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fàn metsästysmuseo
  • Savaloun historian museo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Commune de Savalou Coformo. Communauté Forestière du Moyen Ouémé. Viitattu 12.2.2019. (ranskaksi)
  2. Tableau 2 : Effectifs de population par département, commune et arrondissement au RGPH4 RGPH4 : QUE RETENIR DES EFFECTIFS DE POPULATION EN 2013 ?. 2015. REPUBLIQUE DU BENIN. Viitattu 13.2.2019. (ranskaksi)
  3. Kraus, Erika & Reid, Felicie: ”Savalou”, Benin (Other Places Travel Guide), s. 159,160. Other Places Publishing, 2010. Teoksen verkkoversio (viitattu 13.2.2019). (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Savalou