Sauna Arla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sauna Arlan sisäänkäynti.
Sauna Arlan sisäänkäynti.

Sauna Arla on vuonna 1929 Helsingin Kallioon perustettu yleinen sauna. Se perustettiin palvelemaan maalta kaupunkiin muuttavan väestön hygieniatarpeita. Saunan omistajana ja isäntänä toimi vuosina 2006–2022 Kimmo Helistö.

Vuoden 2023 alussa sauna ei ole toiminnassa[1].

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauna lämmitetään aina keskiviikosta sunnuntaihin. Kertalämmitteisessä biokaasulla toimivassa kiukaassa on yli tuhat kiloa kiviä[2]. Arla on Helsingin ainoa kaasulla lämpiävä yleinen sauna[3].

Sauna Arla toimii kahdessa kerroksessa. Alakerrassa sijaitsevat naisten saunatilat ja yläkerrassa miesten.

Yleisten saunojen suosion kasvun myötä 2000-luvulla Sauna Arlan asiakaskunta on muuttunut ja nuortunut. Aikaisemmin asiakkaina kävi lähialueen väki, nyt saunassa vieraillaan kauempaakin.

Kaupunkikaasuun kiukaat kytkettiin vuonna 1970[4].

Vuonna 2006 Kimmo Helistöstä tuli Sauna Arlan omistaja[5].

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauna Arlassa käy viikoittain pesijä ja kuppari. Kerrosten välillä sijaitsevassa portaikossa toimii vaihtuva valokuvanäyttely.

Kuva: Kimmo Virta

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauna Arla sijaitsee osoitteessa Kaarlenkatu 15. Sisäänkäynti on Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmassa porttikongin takana. Sauna on auki keskiviikosta sunnuntaihin.

Lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2022 kesätauon jälkeen saunaa ei enää avattu.[4] Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyksen takia noussut kaasun hinta johtivat siihen, että Helistö lopetti saunan pitämisen[5].

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen julkisivu on suojeltu. Museovirasto on tehnyt rakennussuojeluesityksen Arlan saunan sisätiloista ja niiden kiinteästä sisustuksesta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]