Satelliittiradio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Satelliittiradio tarkoittaa digitaalista radiolähetystä, joka lähetetään käyttäen satelliittien tiedonsiirtoa.

Satelliittiradio toimii kaikkialla, mistä vain on suora näkyvyys taivaalle. Paikallisilla signaalinvahvistimilla lähetykset saadaan kuulumaan myös tunneleissa ja korkeiden talojen katveessa. Satelliittiradion etuina ovat laaja kuuluvuusalue ja verrattain nopea tiedonsiirto. Satelliittiradio on havaittu hyväksi vaihtoehdoiksi maissa, joiden pinta-ala on suuri ja asukastiheys pieni. Tiheään asutuissa maissa on kannattavampaa käyttää paikallisia radiolähetyksiä.

Satelliittiradio käyttää 1,4 GHz:n taajuutta ja Eureka 147 DAB -teknologiaa lähetyksiinsä muualla paitsi Pohjois-Amerikassa, jossa on käytössä 2,3 GHz:n taajuus SDARS-teknologialla.

Satelliittiradion käyttäminen vaatii yhteyttä tietoliikennesatelliittiin. Suurimmassa osassa maailmaa satelliitit ovat yksityisessä omistuksessa, joten palvelut eivät ole ilmaisia.

Yhdysvallat on tällä hetkellä satelliittiradion kehityksen kärkimaa. Satelliittimarkkinoiden kaksi johtavaa palveluntarjoajaa ovat vuonna 2008 fuusioituneet XM Satellite Radio ja Sirius Satellite Radio. Yhdysvalloissa on tarjolla monenlaisia radiovastaanottimia ja saatavilla on lukuisia radiokanavia. Vastaanottimia on pienistä mobiilimalleista kotistereolaitteisiin. Autoalalla on myös kiinnostuttu satelliittiradiovastaanottimista. Useat suurimmista autonvalmistajista ovat sopineet autoihin asennettavista järjestelmistä. Jokaisella radiovastaanottimella on oma yksilöivä tunnistetieto, jolla se tunnistetaan ja kytketään järjestelmään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]