Sarvinielukukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarvinielukukka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Kladi: Asteridit
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Tribus: Antirrhineae
Suku: Nielukukat Kickxia
Laji: spuria
Kaksiosainen nimi

Kickxia spuria
(L.) Dumort.

Katso myös

  Sarvinielukukka Wikispeciesissä
  Sarvinielukukka Commonsissa

Sarvinielukukka eli pyörönielukukka (Kickxia spuria) on yksivuotinen rentovartinen ratamokasvilaji. Sen varsi on liereä ja runsaskarvainen, rotevampi kuin keihäsnielukukalla. Lehdet ovat leveänsoikeat ja kahdesta kolmeen senttimetriä pitkät. Pitkäperäiset kukat kasvavat yksittäin lehtihangoissa. Kukka on hieman rauniokilkan kukkaa muistuttava, mutta siinä on käyrä kannus. Kukan väri on sitruunankeltainen ja sen ylähuuli on tumman purppuranpunainen.[1]

Sarvinielukukkaa esiintyy Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopassa, Makaronesian saarilla, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.[2] Lajista on muutamia vanhoja havaintoja Suomessa.[3]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 540. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (levinneisyyskartta) (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2015: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Sarvinielukukka Kickxia spuria) 2016. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo.
Vanha kasviokuvitus.