Sarvijoen Työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarvijoen Työväentalo Veikkola
Osoite Sarvijoentie 759
66340 Sarvijoki
Sijainti Kurikka, Sarvijoki
Koordinaatit 62°48′52″N, 21°48′36″E
Valmistumisvuosi 1951
Omistaja Sarvijoen Veikkola-yhdistys ry
Runkorakenne hirsi
Julkisivumateriaali lauta
Kerrosluku
Kerrosala 198 m²
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Sarvijoen työväentalo Veikkola on vuonna 1951 rakennettu Kurikan Sarvijoen kylässä sijaitseva Työväentalo. Talo on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen talo rakennettiin vuonna 1913, mutta se purettiin Lapuan liikkeen aikana 1930-luvulla. Samalle paikalle hankittiin rakennus Jurvan Koskimäestä, ja sen siirto- ja rakennustyöt saatiin valmiiksi 1951. Kuntaliitoksen myötä Jurva kuuluu nykyään Kurikan kaupunkiin.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus on hirsirunkoinen ja sen julkisivu on lautakatteinen. Koska rakennus on ollut jatkuvassa käytössä ja siihen on tehty useita korjauksia, on se edelleen hyvä kuntoinen. Suurimmat perusparannukset on tehty vuosina 1978–1980 ja 2021. Sähköuudistus ja led-valaistus tehtiin vuonna 2018 ja keittiö ajanmukaistettiin vuonna 2019.

Toimintaa työväentalolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talolla ovat toimineet Sarvijoen kylän työväenyhdistykset ja muut yhdistykset. 1998 tapahtuneen Jurvan kirkonkylän työväentalon palon jälkeen myös jotkut kirkonkylällä toimineet yhdistykset siirsivät toimintojaan Veikkolaan. Nykyisin siellä toimii myös Jurvan Eläkeläiset ry:n harrastepiirit ja talolla bingoa järjestää voimistelu- ja urheiluseura Jurvan Voima.

Talolle on vuosien varrella hankittu kattava keittiö- ja kokousvarustus. Veikkolaa vuokrataan moniin hää-, syntymäpäivä- ja muihin perhejuhliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]