Santalinkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santalinkoira
Santal.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika hyvin vanha
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Elinikä 10-14 vuotta
Muita nimityksiä Seuta, Kukur, Tuio, Santal Hound, Santhal, Indian Dingo, Santalhund, Indisk Dingo
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 8-15 kg
Säkäkorkeus 40-50 cm
Väritys vaaleanruskea, punainen, ruskea, mustaan vivahtava tummanruskea

Santalinkoira on intialainen koirarotu. Siitä huolta pitäviä yhdistyksiä ovat Indian Pariah Dog Club ja Primitive & Aboriginal Dog Society. Se esiintyy National Geographic'n videossa In Search of the First Dog.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santalinkoira on alkukantainen paariakoira, joka kuuluu niin sanottuun indo-polynesialaiseen ryhmään. Se muistuttaa sekä alkuperältään että ulkonäöltään dingoa, mutta on tätä pienikokoisempi ja kevyempi. Sen säkäkorkeus on 40-50 cm ja paino 8-15 kg. Rungonpituus on 70-90 cm ja hännänpituus 20-30 cm.

Silmät ovat väriltään kullanruskeat. Karvapeite on lyhyt, sileä ja ihonmyötäinen. Peitinkarva on jäykkää. Pääväri vaihtelee vaaleanruskeasta punaiseen ja lähes mustaan. Valkoiset käpälät ovat rodulle tunnusomainen piirre.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on reviiritietoinen, mutta pennusta pitäen oikein sosiaalistettuna siitä saa kiltin ja seurallisen lemmikin. Toisin kuin 80 % lihaa syovällä dingolla, sen ruokavaliosta peräti 50 % koostuu kasviksista.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä santal-heimon kehittämä rotu on kotoisin Pohjois-Jharkhandin Hazaribaghista, missä sitä käytettiin metsästykseen. Sitä tavataan eniten Jharkhandin, Biharin, Bengalin, Assamin ja eteläisen Nepalin alueella. Siitä toisinaan käytetty nimitys tuio tarkoittaa sakaalia. Vuonna 2000 tohtori Peter Savolainen tutki santalinkoiran karvanäytteitä ja DNA:ta Tukholman Teknologisessa Instituutissa, jolloin kävi ilmi ettei siinä ollut pystykorvien eikä pohjoisten koirien verta vaan se oli alkuperältään puhtaasti intialainen.

Santal1.jpg

Rodun uskotaankin polveutuvan suoraan dingosta ja sitä pidetään intialaisista paariakoirista kaikkein lähimpänä dingoa olevana. Dingon vaeltaessa Aasiasta Australian 3500-5000 vuotta sitten osa populaatiosta jäi Intiaan ja kehittyi siellä omaksi linjakseen, joka tunnetaan nykyisin santalinkoirana. Anatomisen tutkimuksen mukaan se on vielä tänäkin päivänä lähes 100 % identtinen dingon kanssa.

Rotu on alkanut sekoittua jonkin verran muihin koiriin. Yleensä tummanruskeat silmät ja muut kuin valkoiset käpälät ovat sekarotuisen perimän merkkejä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Santalhund