Sangjun taistelu (1592)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sangjun taistelu
Osa Japanin hyökkäyksiä Koreaan
Päivämäärä:

4. kesäkuuta 1592

Paikka:

Sangju, Korea

Lopputulos:

Japanin voitto

Osapuolet

Japani

Korea

Komentajat

Konishi Yukinaga

Yi Il

Vahvuudet

Ei tiedossa

1 000 sotilasta

Tappiot

Alle 100 sotilasta

Ainakin 300 sotilasta

Sangjun taistelu oli yksi ensimmäisistä taisteluista Toyotomi Hideyoshin 1500-luvun lopussa aloittamassa Korean kampanjassa. Taistelu sai alkunsa korealaisten yrityksestä pysäyttää japanilaisten eteneminen, ja estää Chungjun linnoituksen valtaus.

Taistelun kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Yi Il oli kerännyt 900 maanviljelijän joukon pienen ratsumiesryhmänsä lisäksi, ja valmistautui kohtaamaan japanilaiset pienellä kukkulalla Sangjun lähellä. Kun viestinviejä saapui kertomaan suuren japanilaisarmeijan lähestymisestä, Yi teloitti hänet. Hän ei joko uskonut miehen viestiä, tai ei halunnut tämän laskevan miestensä taistelutahtoa.

Il lähetti tiedustelijansa paikantamaan japanilaisten sijainnin, mutta nämä menehtyivät japanilaisten käsissä. Il oletti vihollistensa olleen lähellä, ja pian Konishi Yukinagan armeija ilmestyi metsästä. Konishi komensi joukkonsa ampumaan arkebuuseilla vuoroissa, ja samalla jakoi joukkojansa saartaakseen korealaiset. Korealaiset vastasivat tulitukseen jousin, mutta eivät päässeet yhtä tehokkaaseen tulokseen. Sekasortoon joutunut korealaisten armeija pakeni pian kenraali Yi Il mukanaan. Il riensi ilmoittamaan japanilaisten etenemisestä edelleen kenraali Sin Ipille Chungjuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]