Sandarne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Sandarnesta.

Sandarne on noin 1 900 asukkaan taajama Söderhamnin kunnassa Ruotsin Helsingborgin maakunnassa ja Gävleborgin läänissä. Se sijaitsee kymmenisen kilometriä keskustaajama Söderhamnista etelään.

Sandarne oli tunnettu Bergvik och Ala Kemi -yhtiön 1920-luvun alussa käynnistämästä sulfaattisellutehtaasta ja sen yhteyteen kymmenen vuotta myöhemmin rakennetusta, yhä toimivasta mäntyöljytehtaasta, jonka omistaja on nykyään Kraton Chemical[1]. Sellutehtaan viimeinen omistaja Stora sulki sen kannattamattomana vuonna 1992[2].

Heinäkuussa 1932, runsas vuosi samankaltaisesta vakavammasta tapauksesta Ådalenissa, Sandarnen sellutehtaan työntekijät protestoivat jopa 50 prosentin palkanalennuksiaan vastaan. Poliisi iski mellakoijia vastaan miekoin ja tuliasein ja ampui kolmea mielenosoittajaa selkään, mutta ketään vastaan ei nostettu syytteitä. Myös yksi poliisi loukkaantui vakavasti.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kraton Chemical (Arizona Chemical) Sandarne ssgsolutions.com. Viitattu 10.8.2023.
  2. Ruotsin Stora sulkee sellutehtaan. Helsingin Sanomat, 5.10.1991, s. 27. Näköislehti (maksullinen).
  3. Uusia kommunistimeteleitä Ruotsissa. Söderhamnissa poliisin pakko käyttää miekkoja, revolvereja ja itkukaasupommeja. Helsingin Sanomat, 10.7.1932, s. 5. Näköislehti (maksullinen).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Sandarne