Salomon van Ruysdael

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salomon van Ruysdael (n. 16021670) oli alankomaalainen taidemaalari. Ruysdael oli hollantilaisen maisemamaalauksen perustajia Jan van Goyenin ohella ja maansa johtavia realistisia maisemamaalareita. Hän edustaa Hollannin maalaustaiteen kulta-aikaa. Hän maalasi läpikuultavin, vaaleahkoin, monesti harmaasävyisin värein kotitienoonsa kanavia, tasankoja, kanavissa kulkevia lauttoja, veden yläpuolelle kurkottavia puita ja suurten puiden ympäröimiä kyliä.[1][2] Hänen töissään esiintyy täytehenkilöitä. Myöhemmin hänen tyylinsä muuttui aikaisempaa voimakkaammaksi ja värikkäämmäksi[3][4].

Sukuun kuuluu useita taidemaalareita. Salomonin veli Isaac van Ruisdael oli myös tunnettu maisemamaalari. Salomon oli Jacob van Ruisdaelin setä ja eroaa tästä tarkkuutensa ja pidättyvyytensä suhteen. Salomon sai joukon jäljittelijöitä, joista tunnetuin on hänen poikansa Jacob van Ruysdael.

Salomon van Ruysdael syntyi Naardenissa lähellä Amsterdamia. Hänen isänsä oli Jacob van Gooyer, joka oli ammatiltaan huonekalupuuseppä. Salomon ja Isaac muuttivat myöhemmin sukunimensä lähistöllä sijainneen linnan mukaan. Erottuakseen toisistaan Salomon ja hänen poikansa Jacob käyttivät nimeä Ruysdael, kun taas Isaac ja hänen poikansa Jacob käyttivät nimeä Ruisdael. Salomon eli suurimman osan elämäänsä Haarlemissa, mutta maalasi myös muita hollantilaisia maisemia. Hän kuoli Haarlemissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kodin Suuri Tietosanakirja, osa 11 vuodelta 1979, s. 456
  2. Otavan iso tietosanakirja, osa 7, s. 689–690. Helsinki: Otava, 1964.
  3. Spectrum tietokeskus, osa 16. Pienhakusanat ja hakemisto, s. 156. Helsinki: WSOY, 1983. ISBN 951-0-07255-9.
  4. Gottfried Lindemann: Kulta-aika Hollannin maalaustaide. Arvi A. Karisto Oy, 1968.
  5. Artnet artnet.com.