Salmonsens konversationsleksikon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolet Salmonsens konversationsleksikonin toisen laitoksen osista. Toisen painoksen ulkonäkö oli usein vaihteleva, sillä se ilmestyi ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, kun oli puutetta nahasta.

Salmonsens konversationsleksikon on tanskalainen tietosanakirja. Sen ensimmäisen painoksen julkaisi Isac Salmonsen nimellä Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon 19-osaisena vuosina 1893–1911, ja sen kustansi Brødrene Salmonsens forlag, jonka osti 1911 J. H. Schultz Forlag.[1][2] Toinen, 26-osainen laitos ilmestyi 1915–1930 nimellä Salmonsens konversationsleksikon. Se oli suurin Tanskassa koskaan julkaistu tietosanakirja. Kolmas, 13-osainen laitos julkaistiin 1937–1940 nimellä Den lille Salmonsen. Neljäs ja viimeinen, yksiosainen laitos Den nye Salmonsen ilmestyi 1949. Väliaikana vuonna 1941 alkoi ilmestyä Salmonsens Leksikon-Tidsskrift (SLT) vihkoina, jotka julkaistiin kerran kuussa, ja sitä julkaistiin viisitoista vuosikertaa vuoteen 1955 asti.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen maiden rajat muuttuivat niin dramaattisesti, että kun Salmonsen 1918 julkaisi osan, jossa oli artikkeli Europa, siinä oli paikka kartalle, jonka ostajat saivat itse liimata paikalleen sitten, kun uudet rajat oli päätetty.

Teoksen ensimmäinen painos sisältää melko uutta aineistoa Norjasta ja Norjan oloista. Teos ilmestyi ajankohtana, jolloin Norjan kirjallisuuden markkina-alue oli tanskalaisten kustantamoiden kotimarkkina-aluetta, ja monet norjalaiset kirjailijat julkaisivat pääasiassa tanskalaisten kustantajien kautta. Koska norjalaisia tietosanakirjoja ei ollut, kustantamon toimitus laajensi tietosanakirjaa niin, että siitä tuli norjalaistenkin asiakkaiden luonteva valinta.

Kilpailijaksi tuli Aschehougin norjalainen Illustreret Norsk Konversationsleksikon (6 osaa 1907–1913), ja kun 1900-luvulla alkoi tulla muita tietosanakirjoja, Salmonsen menetti Norjassa asemansa.[3]

Tietosanakirjan kaksi ensimmäistä laitosta ovat jo vapaat tekijänoikeussuojasta, jonka pituus on 70 vuotta julkaisusta.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petter Henriksen: Isaac Salmonsen Store norske leksikon. 2007. Oslo: Kunnskapsforlaget. Viitattu 15.7.2018. (norjaksi)
  2. Salmonsens konversationslekskion Salmonsens konservationsleksikon. Arkistoitu 11.2.2009. Viitattu 15.7.2018. (ruotsiksi) (norjaksi)
  3. Maria Simonsen: Salmonsens konservationsleksikon Store norske leksikon. 4.5.2017. Viitattu 15.7.2018. (norjaksi)
  4. Salmonsen. Projekt Runeberg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Salmonsens konversationsleksikon