Saksan kansallinen tiedeakatemia Leopoldina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksan kansallinen tiedeakatemia Leopoldina
Nationale Akademie der Wissenschaften Leopoldina
Leopoldina-tiedeakatemian päärakennus Saksan Hallessa.
Leopoldina-tiedeakatemian päärakennus Saksan Hallessa.
Perustettu 1652[1]
Tyyppi tiedeakatemia
Päämaja Jägerberg 1, D-06108 Halle (Saale)
Jäsenet noin 1 500[1]
Aiheesta muualla
Nationale Akademie der Wissenschaften Leopoldina

Saksan kansallinen tiedeakatemia Leopoldina (saks. Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) on vuonna 1652 perustettu saksankielisen kulttuuripiirin tiedeakatemia. Saksassa tulkitaan Leopoldina-tiedeakatemian olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut luonnon- ja lääketieteellinen tiedeakatemia.[2] Leopoldina-tiedeakatemialla on noin 1 500 jäsentä; se on jäsenmäärältään Saksan suurin tiedeakatemia. Saksan Hallessa kotipaikkaansa pitävä tiedeakatemia nimettiin kansalliseksi tiedeakatemiaksi vuonna 2008. Tiedeakatemian rahoituksesta vastaa Saksan opetus- ja tutkimusministeriö yhdessä Saksi-Anhaltin osavaltion kanssa suhteessa 80:20.[1]

Leopoldina-akatemian jäsenhaun mukaan tiedeakatemiaan on kuulunut vuoden 1963 (nobelisti A.I.Virtanen jäseneksi) ja toukokuun 2017 välillä yhteensä 13 jäsentä, joiden kotipaikka on Suomi. Heistä seitsemän lueteltiin jäseneksi toukokuussa 2017.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arkistoitu kopioDie Akademien der Wissenschaften Bundesministerium für Bildung und Forschung, bmbf.de. Arkistoitu 24.12.2019. Viitattu 29.5.2017. (saksaksi)
  2. Britaniassa tulkitaan toisinaan, että Royal Society on maailman vanhin yhä toimiva tiedeakatemia, tai ainakin tieteellinen järjestö.
  3. Mitglieder seit 1652 (Suomeen kirjatut jäsenet valinnalla Land=Finnland ja kaikki/nykyiset jäsenet valinnalla Status= Mitglieder seit 1652/ Aktive Mitglieder) Leopoldina-tiedeakatemia, leopoldina.org. Viitattu 29.5.2017. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.