Sainte-Engrâce

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sainte-Engrâce
Yleisnäkymä
Yleisnäkymä

Sainte-Engrâce

Koordinaatit: 43°00′54″N, 0°51′10″W

Valtio Ranska
Alue Uusi-Akvitania
Departementti Pyrénées-Atlantiques
Arrondissementti Oloron-Sainte-Marie
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 72,7 km²
Väkiluku (2020) 187 [1]
 – Väestötiheys 2 as./km²
Kunnan numero 64475

















Sainte-Engrâce on kunta Lounais-Ranskassa Pyrénées-Atlantiquesin departementissa Uuden-Akvitanian alueella. Se sijaitsee noin 41 kilometriä Oloron-Sainte-Marien kaupungista lounaaseen.

Navarralainen Leiren luostari perusti Santa Grazin kirkon vuonna 1085. Kirkko on nimetty nuoren portugalilaisen aatelisnaisen mukaan, joka pakeni tänne vainolta. Luostarista tuli tärkeä etappi pyhiinvaeltajille matkalla Santiago de Compostelaan, koska siellä oli myös sairaala. Kirkko on tyyliltään romaaninen ja se kätkee sisäänsä harvinaista arkkitehtuuria.

Sainte-Engrâcen kylä on metsien, sammaleisten kukkuloiden ja niittyjen ympäröimä. Matkailu onkin maatalouden lisäksi kuntalaisille tärkeä elinkeino. Kunnan luontokohteisiin kuuluu Gorges de Kakuetta, eli Kakuettan rotko. Sen pohjalla kulkeva joki muodostaa turkoosin värisen järven ja yli 20 metriä korkean vesiputouksen. Vähän matkan päästä rotkosta on Grotte de La Verna, eli Vernan luola. Siellä on kooltaan yksi maailman suurimmista maanalaisista ”huoneista”, jonka halkaisija on 245 metriä ja korkeus 194 metriä.[2] [3]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Comparateur de territoire Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 2.8.2023. (ranskaksi)
  2. Escapades Mairie de Sainte-Engrâce. Viitattu 2.8.2023. (ranskaksi)
  3. Pau > Laruns Tour de France 2023. Viitattu 2.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]