Saint-Merrin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saint-Merrin kirkon pohjoinen, Stravinsky-aukion puoleinen fasadi.

Saint-Merrin kirkko (myös Saint-Merry) on goottilainen kirkko Pariisin 4. arrondissementissa, place Stravinsky -aukion etelälaidalla, korttelin päässä Pompidou-keskuksesta. Kirkon sisäänkäynti on rue Saint-Martinin puolella.

Kirkko on saanut nimensä 600-luvulla eläneeltä pyhältä Medericukselta (Médéric, Merri, Merry), joka oli Saint-Martin d’Autunin luostarin apotti Autunissa. Hänet haudattiin 700-luvun alussa Pariisiin ja haudan viereen rakennettiin hänen mukaansa nimetty kappeli.[1] Nykyisen kirkon päälaiva valmistui vuonna 1520 ja kuori vuonna 1552. Torni lisättiin vuonna 1612.[2] Rakennuksen arkkitehtuuri edustaa niin sanottua liekkigotiikkaa ja varsinkin länsipääty on hyvin koristeellinen. Koristeellinen on myös 1700-luvulta peräisin oleva saarnatuoli, jonka suunnittelivat Slodtzin veljekset.[1]

Kirkossa toimii nykyisin Halles-Beaubourgin seurakuntakeskus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaupunkikirjat: Pariisi (suom. Ilkka Rekiaro), s. 107–108. Kuudes, uudistettu painos. WSOY, Helsinki 2009. Alkuteos Travel Guides Paris, julkaistu ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa 1993, Dorling Kindersley Ltd, Lontoo.
  2. L'église Saint-Merri (ranskaksi) Paris1900. Viitattu 17.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]