Sademittari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteinen sademittari

Sademittari on väline, jolla mitataan sateen määrää. Perinteisiä mittareita on käytetty jo kauan, mutta hiljattainmilloin? markkinoille ovat tulleet myös digitaaliset ja langattomat sademittarit.

Perinteiseksi sademittariksi kutsutaan yleensä sellaista sademittaria, joka on putken mallinen. Siihen on mitattu ja merkitty sademäärä millimetreinä (vastaa litroja neliömetrille) tai tuumina.

Digitaaliset ja langattomat sademittarit ovat yleensä laatikon tai lieriön muotoisia. Niiden sisällä on reed-rele, joka mittaa veden määrän. Jotkut digitaaliset sademittarit ovat aivan elektronisia eli niissä ei ole liikkuvia osia.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen sademittari toimii siten, että kun sataa, niin sadepisarat valuvat sademittarin yläosan torveen. Torvi on kiinnitettynä sademittarin alaosan putkeen, johon merkitty jollain yksiköllä sateen määrät viivoin sademittarin valmistusvaiheessa. Sitten vesikerrokseen korkeus luetaan asteikosta.

Digitaalinen ja langaton sademittari toimivat taas keinuperiaatteella. Se perustuu veden virtaukseen sademittarin läpi. Ja kun sataa, vesi valuu sademittarin suppilon tai lieriön muotoiseen sateen kerääjään, josta vesi valuu reed-releeseen. Rele keinahtaa ja sen elektroniikka lähettää tiedon keinahtumisesta siihen liitettyyn näyttöpäätteeseen. Langattomissa sademittareissa tiedon välitys tapahtuu langattomasti.

Elektroniset sademittarit perustuvat puolestaan sensoreihin, jotka havainnoivat mittariin tulevan veden määrää. Jos sensori havaitsee vettä, se lähettää siitä tiedon sademittarin näyttöpäätteeseen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sademittari.