Saarto (sodankäynti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Saarto on laaja käsite piiritykselle, joka on voinut tarkoittaa linnoituksen ympärille kokoontunutta vihollisjoukkoa, joka on katkaissut tai pyrkinyt karkaisemaan puolustajan yhteydet oman puoleen sotilaisiin ja huoltoon. Suomen kielessä toisen maailmansodan aikana vakiintui käyttöön sana motti, joka tarkoittaa pientä piiritystä. Motit johtuivat siitä, ettei suomalaisilla joukoilla ollut riittävän raskasta aseistusta tai ylivoimaa tai tarvetta laukaista mottia, vaan neuvostoliittolaisia piirittämällä pyrittiin siihen, että niiden huollon katkettua ne olisivat joutuneet antautumaan. Kuitenkin neuvostoliittolaiset yrittivät huoltaa saarrettuja sotilaitaan ilmasta.

Laajassa mielessä käsitettä saarto käytetään kuvaamaan laajojen alueiden piirittämistä. Yksi Suomen toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin liittyvä saarto oli Leningradin piiritys.

Nykyaikaisessa sodankäynnissä, jossa pyritään saamaan maahanlaskujoukkoja, joko laskuvarjojoukkoja suoraan lentokoneesta pudottamalla tai lentokoneesta hyppäämättä kuljetuskoneiden avulla muita joukkoja, puolustaja pyrkii saartamaan hyökkääjät, jotka ovat ilmakuljetusvaatimusten vuoksi keveämmin aseistettuja kuin kokonaan maata pitkin kulkevat puolustajat. Tällaisessa tilanteessa hyökkääjän on pyrittävä ajalliseen ja paikalliseen ilmaherruuteen turvatakseen saarretuille tai saarrettaville joukoilleen huollon ja täydennykset.