SOAP

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietoliikenneprotokollaa. Soap on myös yhdysvaltalainen tilannekomediasarja.
SOAP rakenteeltaan

SOAP (Simple Object Access Protocol) on tietoliikenneprotokolla jonka pääasiallisena tehtävänä on mahdollistaa proseduurien etäkutsu (RPC). Se on toimintaperiaatteeltaan samantapainen kuin muut RPC-protokollat, kuten CORBA tai RMI, mutta sen erityispiirteinä on pohjautuminen XML-kieleen ja toimiminen useiden eri protokollien yli. Sitä käytetään pääasiassa HTTP-protokollan yli.

SOAP on pääasiassa Microsoftin kehittämä, ja on tällä hetkellä World Wide Web Consortiumin ylläpitämä standardi. Alkuaan se pohjasi Dave Winerin kehittämään XML-RPC-protokollaan, joka tarkoituksella jätettiin hyvin yksinkertaiseksi; kun XML-RPC on tarkoitettu lähinnä yksinkertaisien palvelujen toteuttamiseen, ja saattaa vaatia laajennuksia monimutkaisemmissa tilanteissa, SOAP on tarkoitettu toimivaksi yleisprotokollana, joka kattaa kaikki käyttötilanteet.

SOAP on osa Web-palvelujen protokollakenttää. Protokollalle on toteutukset useimmille ohjelmointikielille, joille on laadittu verkkotuki ja XML-jäsennin: C#-kielessä se sisältyy .NET Frameworkiin, Java-ohjelmointikielelle on useita toteutuksia, ja nykyisin se on myös standardoitu osa Java Platform Enterprise Editionia.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.