SCP 06F6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SCP 06F6 on erikoinen tähtitieteellinen kohde, joka havaittiin vuoden 2006 aikana. Aluksi kohde kirkastui noin sadan vuorokauden ajan, minkä jälkeen se himmeni suunnilleen samassa ajassa näkymättömiin. Ilmiö ei ole toistunut. Kohteen fysikaalinen luonne ei edelleenkään ole tiedossa.

Ilmiön eteneminen ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohteen SCP 06F6 havaitsemisesta kertovan alkuperäisen raportin (täällä) mukaan se näkyi ensi kerran Hubblella 22. helmikuuta 2006 otetussa kuvassa 23,7 magnitudin pistemäisenä kohteena. Kohde kirkastui tasaisesti 22. toukokuuta saakka ja saavutti huippukirkkauden 5. kesäkuuta 2006, jolloin sen näennäinen kirkkaus oli 21,2 magnitudia.

Keck-observatorion LRIS-instrumentilla tehdyt spektroskooppiset havainnot eivät antaneet viitteitä raudan, heliumin, piin tai vedyn esiintymisestä. Alle 600 nanometrin aallonpituuksilla spektrissä oli havaittavissa muutamia leveitä absorptioviivoja, mutta näitä ei ole kyetty yhdistämään tunnettuihin spektriviivoihin. Spektrin punaisessa päässä esiintyy ainoastaan kontinuumisäteilyä. Mikäli havaitut viivat olisivat kalsiumin Ca II H ja K -viivoja, kohteen punasiirtymä z = 0,54. Mikäli tämä vastaisi kohteen todellista etäisyyttä, kohde on ollut kokonaisen magnitudin verran kirkkaampi kuin vastaavalla etäisyydellä tapahtuvalla tyypin Ia supernovalla pitäisi olla. Kohteen spektriä mitattiin myös Subaru-teleskoopin ja VLT:n instrumenteilla. Spektrien vertailu viittaa siihen, että eräät spektrin absorptiopiirteet katoavat samalla, kun eräät näyttävät sinisiirtyvän. Jos kyseessä on omaan galaksiimme kuuluva kohde, spektriä vastaava mustan kappaleen lämpötila on vähintään 6500 kelviniä.[1]

SCP 06F6 havaittiin taivaalla suunnassa, jossa sijaitsee galaksijoukko CL 1432.5+3332.8. Tämän joukon punasiirtymä z = 1,112.

Eurooppalainen XMM-Newton -röntgensatelliitti havaitsi elokuussa 2006 samalta alueelta tulevaa röntgensäteilyä.[2] Kohteen kirkkaus röntgenalueella oli noin kaksinkertainen supernovaräjähdykseen verrattuna[3].

Mahdollisia selityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP 06F6 on havaintona ainutlaatuinen: vastaavaa ilmiötä ei ole havaittu koskaan aikaisemmin eikä vuoden 2006 jälkeen. Paikassa, jossa SCP 06F6 näkyi ei ole ennen ilmiötä, sen enempää kuin ilmiön jälkeenkään, nähtävissä millään aallonpituudella minkäänlaista tähdenkaltaista kohdetta tai mahdollista emogalaksia. Suurin haaste ilmiön selittämisessä onkin se tosiseikka, ettei kohteen todellisesta etäisyydestä ole minkäänlaista tietoa. Mikäli kohde sijaitsee Linnunradan ulkopuolella, sen suuri kirkkaus laajalla aallonpituusalueella rajoittaa mahdollisia selitysmalleja paljon.

Erään selityksen ([1]) mukaan SCP 06F6:n spektri voisi syntyä punasiirtymällä z = 0,14 sijainneen hiilitähden ilmakehässä. Tällaisen tähden matalan lämpötilan vuoksi on kuitenkin hyvin vaikea selittää havaittua röntgensäteilyä. Vaikka kohteen valokäyrä muistuttaa lähellä kirkkausmaksimia eräitä tyypin IIn supernovaräjähdyksiä, sen spektri ei muistuta sellaista lainkaan.

On esitetty arvioita, että SCP 06F6 olisi syntynyt mikrolinssi-ilmiön seurauksena. Ilmiön aikaskaala (luokkaa 100 vuorokautta) on kuitenkin paljon suurempi kuin vastaavan valokäyrän tuottavan mikrolinssi-ilmiön muutamien tuntien aikaskaala.[1]

Eksoottisempiin selityksiin kuuluvat muiden muassa asteroidin ja valkoisen kääpiötähden törmäys sekä hiilipitoisen valkoisen kääpiön repeytyminen kappaleiksi mustan aukon vaikutuksesta[4]

Toistaiseksi SCP 06F6:n todellinen luonne ei ole selvillä[5], mutta vuoden 2009 aikana tehtyjen havaintojen perusteella on arveltu, että kyseessä saattaisi olla hypoteettinen pair-instability supernova[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]