XMM-Newton

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
XMM-Newtonin malli Cité de l'espacessa, Toulousessa.

XMM-Newton on ESAn röntgensatelliitti eli se on röntgenalueen avaruusteleskooppi. Lyhenne XMM (X-ray Multi-Mirrors) oli ennen laukaisua käytössä niin pitkään, että sekin on vakiintunut nimi tälle avaruuslennolle.

Satelliitti laukaistiin 10. joulukuuta 1999 Ariane 5-kantoraketilla (lento numero 504 eli neljäs Ariane 5-laukaisu) ESAn tukikohdasta Etelä-Amerikasta, Guyanan avaruuskeskuksesta.

Satelliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliittin rata on hyvin elliptinen: perigeumi on 7000 km ja apogeumi 114 000 km. Satelliitti kiertää Maan kahdessa vuorokaudessa, josta satelliitti joutuu viettämään 8 tuntia van Allenin vyöhykkeen sisällä. Röntgenmittaukset tehdään radan apogeumissa. Satelliitti menee tarvittaessa suojatilaan säteilyvyöhykkeiden sisällä. Data lähetetään Maahan perigeumissa.

Satelliitin massa laukaisuhetkellä oli 3760 kg, josta 530 kg oli radankorjaukseen ja asennonsäätöön käytettävää ajoainetta.

Satelliitin korkeus on 10 metriä. Tästä röntgenteleskooppi on pituudeltaan 7,5 metriä. Rungon suurin läpimitta 4 m x 4 m.

Aurinkopaneelien kärkiväli on 16 metriä. Ne tuottavat 1600 W sähköä mission lopussa, jolloin aurinkokennojen tehokuus on laskenut. Satelliitti on kolmiakselistabiloitu.

Tieteellinen tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitti mittaa syvän taivaan röntgenlähteitä.

Röntgensäteitä ei voida fokusoida linssien tai peilipinnan avulla, koska säteet läpäisevät peilimateriaalin. Kun röntgensäde törmää metallipintaan hyvin loivassa kulmassa (muutama aste), se kimpoaa pinnasta. Säteet voidaan fokusoida ja täten detektorille saadaan riittävä määrä röntgensäteilyä mittausta varten. Kokoavan peilipinnan alan tulee olla hyvin suuri. XMM:n kukin peili koostuu 58 sisäkkäisestä hyvin loivasti kaareutuvasta putkimaisesta peilistä.

XMM-satelliitissa on espanjalainen 30 cm näkyvän valon kaukoputki, jolla kuvataan samoja kohteita kuin röntgenteleskoopeilla.

XMM:n teleskoopin peilit suunniteltiin ja valmistettiin Italiassa. Teleskoopin kantava runko valmistettiin Suomessa Patrian tehtaalla Kuorevedellä. Se on suurin siviilisatelliitin hiilikuiturakenne.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]