Sähkösuodatin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähkösuodatin on mekaanisen erotusprosessin väline, jolla erotetaan hiukkasia kaasuvirrasta. Teollisuudessa käytetään sähkösuodattimia hyvin yleisesti savukaasujen puhdistamiseksi pienhiukkasista.

Sähkösuodattimen toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkösuodattimeen tuleva kaasu ionisoidaan, jolloin hiukkaset saavat sähkövarauksen. Varautuneet hiukkaset johdetaan kahden seinämän väliin, joilla on vastakkainen varaus kuin hiukkasilla. Koska erimerkkiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa, hiukkaset muuttavat kulkusuuntaansa kohti seinämiä. Seinämille kertyvä kerros hienojakoista pölyä voidaan helposti puhdistaa kytkemällä pois sähkövaraus ja ravistamalla suodatinta. On myös laitteita jossa keräyspinta pestään automaattisesti keräimenpinnalta ja ne ovat pääosin käytössä sisäilmassa olevien mikrobipitoisen ilman puhdistamisessa,homeitiöt, bakteerit ,nanokokoiset toksiinit,mineraalivillakuidut. Sähkösuodattimen etu on että se poistaa koosta riippumatta tehokkaasti hiukkaset kokoluokassa 10-0.003 mikrometriä. Lisäksi se eliminoi elävät organismit.

Suodattimen erottelukyky ilmaistaan seuraavasti:

, jossa on hiukkaspitoisuus kaasun saapuessa suodattimeen ja on hiukkaspitoisuus kaasun poistuessa suodattimesta.

Kaasun hiukkaspitoisuus sen poistuessa suodattimesta saadaan yhtälöstä

, jossa on hiukkasen kulkunopeus kohti suodattimen seinämiä, on suodattimeen johdettavan kaasuvirran suuruus ja on suodattimen seinämän pinta-ala.

Hiukkasen kulkunopeus kohti suodattimen seinämää saadaan johtamalla se Stokesin yhtälöstä.

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.