Säätölapapotkuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Säätölapapotkuri on vesialuksessa käytettävä potkurityyppi, jossa lapakulmia voidaan muuttaa käytön aikana. Tämä tekee mahdolliseksi aluksen ajamisen eteen- tai taaksepäin halutulla nopeudella potkurin pyörimissuuntaa muuttamatta. Jyrkempi lapakulma tuottaa suuremman ja loivempi lapakulma pienemmän työntövoiman suhteessa kierroslukuun. Kääntämällä lapakulmat "negatiivisiksi" saadaan potkurin työntövoiman suunta käännettyä ja alusta voidaan peruuttaa.

Eräs tunnetuimpia säätölapapotkurin valmistajia, jonka nimestä on muodostunut eräänlainen potkurityypin synonyymi, on KaMeWa.

Säätölapapotkuria käytetään myös osana Kaplan-tyyppistä vesiturbiinia, jossa sen muuttuva lapakulma on erittäin iso etu, sillä muuttamalla lapojen kulmaa turbiinin käyttöolosuhteiden mukaan saadaan vesivoimakoneiston hyötysuhde pysymään korkeana hyvin laajalla tehoalueella. Tästä sekä Suomen vesistöjen rakenteesta johtuen erittäin monessa suomalaisessa vesivoimalassa käytetään Kaplan-turbiineita.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätölapapotkurin lapakulmia säädetään potkuriakselin sisällä kulkevan säätöakselin avulla. Säätöakselia käyttää potkuriakselin toisessa päässä oleva hydraulisesti toimiva säätölaitteisto, OD-box.

Kaplan-turbiineissa on koko koneen läpi kulkevan koneiston akselin sisällä samanlainen säätötanko (kara) kuin laivakäytöissä, jolla joko annetaan juoksupyörän navalle ohje oikeasta lapakulmasta tai sitten kara ilmoittaa lapojen asennon, ja hydrauliikkaöljyn paineella hoidetaan lapoja liikuttavan servon säätö. Vesivoimakäytössä on koneistoja uusittaessa ja uusissa käytöissä alettu käyttää myös "vesinapaa", jossa lapojen säätövoiman antava servo toimii öljyllä, mutta välitysmekanismi servolta lavoille on veden ja inhibiitin (ruosteenestoaineen) voitelema. Näin saadaan eliminoitua Kaplan-turbiineille tyypillistä öljyvuotojen ongelmaa.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.