Sãotoménkiitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sãotoménkiitäjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kiitäjälinnut Apodiformes
Heimo: Kiitäjät Apodidae
Suku: Metsäkiitäjät Zoonavena
Laji: thomensis
Kaksiosainen nimi

Zoonavena thomensis
(E. Hartert, 1900)

Katso myös

  Sãotoménkiitäjä Wikispeciesissä
  Sãotoménkiitäjä Commonsissa

Sãotoménkiitäjä (Zoonavena thomensis) on kiitäjiin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan Guineanlahdelta São Tomén ja Príncipen saarilta.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sãotoménkiitäjä on pienehkö lintu ja kasvaa noin 10 cm pitkäksi. Lajin pää, selkä ja pitkät siivet ovat väriltään mustat ja niissä on sinertävä kiilto. Kurkku ja rinta ovat linnulla väriltään tuhkanharmaat. Vatsa ja yläperä ovat sãotoménkiitäjällä valkoiset mustin viiruin. Pyrstö on musta, tylppäkärkinen ja sen kärjessä on lyhyitä piikkejä.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sãotoménkiitäjää tavataan São Tomén ja Príncipen saarilta ja se on elinalueellaan melko yleinen. Se elää metsissä ja niiden läheisillä maatalousmailla. Linnun ravintoa ovat lentävät hyönteiset ja se pyydystää niitä ilmasta usein suurien puiden läheisyydestä. Sãotoménkiitäjän pesä on ontossa puussa ja pesimäkausi kestää elokuulta lokakuulle.[2][3]

  1. BirdLife International: Zoonavena thomensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.8.2019. (englanniksi)
  2. a b Chantler, P. & Boesman, P.: Sao Tome Spinetail (Zoonavena thomensis) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 26.8.2019. (englanniksi)
  3. a b Phil Chantler, Gerald Driessens: Swifts, s. 160. Bloomsbury Publishing, 1999. ISBN 978-1-8734-0383-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.8.2019). (englanniksi)