Ruutusiida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruutusiida
Arrowleaf.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Malvales
Heimo: Malvakasvit
Suku: Siidat Sida
Laji: rhombifolia
Kaksiosainen nimi

Sida rhombifolia
L.

Katso myös

 Commons-logo.svg Ruutusiida Commonsissa

Ruutusiida eli queenslandinhamppu (Sida rhombifolia) on alkuperältään trooppinen malvakasvilaji. Se on kasvualueesta riippuen yksi-, kaksi- tai monivuotinen ruoho tai puolipuutunut pensas. Ruutusiida kasvaa Pohjoismaissa 20–40 senttimetriä korkeaksi, mutta tropiikissa enimmillään 2–3 metriä korkeaksi. Kukat ovat kalpean keltaisia tai kermanvärisiä, malvamaisen muotoisia. Hedelmä on säteittäinen lohkohedelmä, jossa on tavallisesti 8–10 osaa, hedelmystä.[1][2] Ruutusiida voidaan hyödyntää kuitukasvina, mutta se on myös rikkakasvi. Se esiintyy alkuperäisenä Amerikassa, Afrikassa ja Etelä-Aasiassa ja on lisäksi levinnyt Eurooppaan, Australiaan ja Oseaniaan.[3][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 390. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. a b Govaerts, R. et al.: Sida rhombifolia Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 20.12.2021. (englanniksi)
  3. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Sida rhombifolia (englanniksi) Viitattu 20.12.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.