Ruusukekalkkikämmekkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruusukekalkkikämmekkä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Yksisirkkaiset
Lahko: Asparagales
Heimo: Kämmekkäkasvit Orchidaceae
Alaheimo: Orchidoideae
Suku: Kalkkikämmekät Anacamptis
Laji: morio
Kaksiosainen nimi

Anacamptis morio
(L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase (1997)

Synonyymit
Katso myös

  Ruusukekalkkikämmekkä Wikispeciesissä
  Ruusukekalkkikämmekkä Commonsissa

Ruusukekalkkikämmekkä (Anacamptis morio, syn. Orchis morio) on Euroopassa kasvava kalkkikämmeköiden sukuun luettava kämmekkäkasvilaji.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusukekalkkikämmekkä kasvaa 8–30 senttimetriä korkeaksi. Sen varsi on särmikäs ja ylhäältä violetinsävyinen. Sillä on 5–6 vihreää, täplätöntä varsilehteä. Ne ovat 3–6 cm pitkiä, ylimmät varsilehdet ovat lähes tuppimaisia. Ruusukekalkkikämmekän kukintona on lyhyt ja harsu tähkä, jossa on 4–14 kukkaa. Kukkien väri vaihtelee tummanpunaisesta vaalean purppuraan, harvoin valkoiseen. Kukan huuli on syvästi kolmiliuskainen.[1]

Ruusukekalkkikämmekkää esiintyy suuressa osassa Eurooppaa sekä maanosan lähialueella Turkissa ja Marokossa. Sen pohjoisimmat kasvupaikat ovat Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.[2] Pohjoismaissa ruusukekalkkikämmekkä on harvinainen kuivilla niityillä kasvava kalkinsuosijakasvi.[1]

  1. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. Anderberg, A.: Göknycklar Orchis morio L. (Ruusukekalkkikämmekän levinneisyys Maan pohjoisosassa) Den virtuella floran. Naturhistoriska riksmuseet. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]