Ruth Cardoso

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruth Cardoso

Ruth Correia Leite Cardoso (19. syyskuuta 193024. kesäkuuta 2008) oli brasilialainen antropologi ja Brasilian presidentin Fernando Henrique Cardoson puoliso.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth Cardoso syntyi Araraquarassa, São Paulon osavaltiossa, Brasiliassa. Hän muutti osavaltion pääkaupunkiin São Pauloon. Siellä hän opiskeli São Paulon yliopistossa. Hän väitteli sittemmin siellä tohtoriksi 1972 pääaineenaan antropologia.[1] Väitöskirjan aiheena oli perherakenne ja sosiaalinen muutos japanilaisten maahanmuuttajien yhteisössä.[2] Yliopistoaikoinaan hän tapasi tulevan puolisonsa ja tulevan Brasilian presidentin Fernando Henrique Cardoson. Pariskunta avioitui 1952.[2]

Armeijan kaapatessa vallan Brasiliassa 1964 Cardosot, kuten monet muutkin poliittiselta kannaltaan vasemmistolaiset joutuivat lähtemään maanpakoon.[2] Cardosot viettivät ulkomailla seuraavat kymmenisen vuotta. He asuivat Chilessä, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa ja toimivat opettajina yliopistoissa näissä maissa.[2] Yhdysvalloissa asuessaan Ruth Cardoso luennoi Coloradon yliopistossa ja Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssa.[2] Työnsä ohella hän myös täydensi opintojaan.

Cardosot pääsivät palaamaan Brasiliaan 1970-luvulla. He asettuivat jälleen São Pauloon, jonne perustivat 1970-luvun loppupuolella Brasilian analysointi- ja suunnittelukeskuksen, joka oli maan ensimmäinen nykyaikainen politiikkaa tutkiva tutkimuslaitos.[2] Laitos on vielä nykyään tärkeä sosiaalitieteiden tutkimuskeskus. Ruth Cardoso toimi laitoksen ensimmäisenä johtajana. Lisäksi hän toimi pitkään tutkijana kyseisessä instituutissa.

Vaikka Ruth Cardoson puoliso osallistui politiikkaan 1980-luvulta alkaen ensin parlamentissa ja myöhemmin ministerinä, Ruth päätti keskittyä kokonaan tieteelliselle uralle. Hän tutki ja kirjoitti useita tieteellisiä artikkeleita mm. elämästä slummeissa, maahanmuuttajien emigroitumisesta ja väkivallasta kaupungeissa.[2]

Kun Fernando Henrique Cardososta tuli 1994 presidentti, Ruth Cardoso jatkoi valitsemaansa linjaa ja pysyi enimmäkseen poissa julkisuudesta. Presidentin vaimona hän nykyaikaisti presidentin puolison roolia. Toisaalta hän tutkimustensa kautta vaikutti vahvasti Brasilian sosiaalipolitiikkaan. Hän myös käynnisti miehensä presidenttikaudella monia sosiaalipoliittisia hankkeita. Tärkein näistä oli Comunidade Solidaria, joka keskittyi köyhyyden poistamiseen ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseen.[1] Muita kehityshankkeita olivat mm. mikrolainoja tarjoavan palvelun käynnistäminen Brasiliassa sekä terveys- ja ravitsemusneuvontapalveluiden käynnistäminen.[2] Cardoso julkaisutti myös kirjallisuutta palveluiden käyttäjille. Ruth Cardoson luomat palvelukonseptit levisivät laajalle ja niitä sovellettiin São Paulon lisäksi eri puolilla Brasiliaa sekä myös muualla latinalaisessa Amerikassa ja jopa Afrikassa.[2]

Ruth Cardoso vietiin sairaalaan 23. kesäkuuta 2008 rytmihäiriöiden ja kovien rintakipujen takia. Hän pääsi kotiin, mutta kuoli seuraavana päivänä sydänkohtaukseen kotonaan São Paulossa.[2] Hän oli 77-vuotias.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cardosoille syntyi kolme lasta: Luciana, Paulo Henrique ja Beatriz.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dr. Ruth Cardoso, Brazil YK:n sivustolla (englanniksi) Viitattu 24.8.2012.
  2. a b c d e f g h i j k Ruth Cardoso, Ex-First Lady of Brazil, Dies at 77 New York Times 2.7.2008. (englanniksi) Viitattu 24.8.2012.