Rudi Vata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rudi Vata (s. 13. helmikuuta 1970, Shkodër, Albania) on albanialainen 185 senttimetriä pitkä entinen jalkapalloilija. Vata pelasi puolustavana keskikenttäpelaajana ja puolustajana.

KS Vllaznia Shkodërin junioreissa uransa aloittanut Vata teki uransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen KS Dinamo Tiranan kanssa. Kaudella 1993/1994 hän jätti kotimaansa, ja siirtyi skotlantilaisjoukkue Glasgow Celticin joukkueeseen. Celtic jäi Vatan uran tunnetuimmaksi joukkueeksi, sillä siirryttyään pois saarivaltiosta hän edusti selvästi heikompia seuroja. Skotlannissa vietyttyjen vuosien jälkeen hän siirtyi Kyprokselle, jossa hän pelasi parin kauden ajan Apollon Limassolin joukkueessa. Vuosituhannen vaihteen tienoilla Vata muutti Saksaan, jossa ehti edustaa Energie Cottbusia ja LR Ahlenia. Saksasta hän palasi vähäksi aikaa takaisin Albaniaan, KK Tiranaan, mutta siirtyi pian Japaniin, Yokohama FC:n riveihin. Japanin kauden jälkeen Vata pelasi vielä kauden verran Skotlannissa, St. Johnstone FC:ssä, ja synnyinmaassaan, KF Partizani Tiranassa, jossa päätti uransa vuonna 2005.

Vata on yksi Albanian maajoukkueen legendaarisimpia pelaajia. Vuodet 1990-2001 käsittäneen maajoukkueuransa aikana hän pelasi 59 ottelua ja teki niissä viisi maalia. Hän on eniten maaotteluita Albanian paidassa pelanneiden jalkapalloilijoiden listalla jaetulla 4. sijalla, ja maalien vastaavassa tilastossa 10. sijalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]